Gastvrijheid

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis stemt voeding af op medicatie

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg introduceert een nieuw concept dat de nadruk legt op de relatie tussen voeding en medicatie. Ook stimuleert het beweging. Het doel is dat patiënten sneller herstellen.

De maaltijden die het ETZ aanbiedt, sluiten volgens het ziekenhuis aan bij de moderne kijk op eten en drinken én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Er is bijvoorbeeld een groot aanbod aan eiwitrijke en zoutarme gerechten. Ook wordt voeding beter afgesteld op medicatie. 

Voedingsadvies op maat

Eline Vermeulen, hoofd Voeding: "Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze een significant effect hebben op de werking van medicijnen, positief of negatief. Neem selderij, dat invloed heeft op onder meer de vochthuishouding. We leggen patiënten uit hoe en wanneer zij hun medicijnen het beste kunnen innemen. Dit gebeurt met een voedingsadvies op maat. Een gevolg kan zijn dat bijwerkingen van medicijnen voorkomen worden of afnemen."

‘Uit bed eten’ 

Het ETZ wil patiënten ook stimuleren om buiten het bed te eten. "We zijn gewend dat je in het ziekenhuis in bed ligt en ook daar eet, zelfs als dat niet per se nodig is. Wij gebruiken eten en drinken juist om de patiënt uit bed te krijgen en zo beweging te stimuleren. Hierdoor worden eiwitten beter opgenomen en dankzij behoud van spiermassa valt een patiënt minder snel. De patiënt eet in het ETZ voortaan dus bij voorkeur aan tafel op de kamer of ergens anders in het ziekenhuis”, aldus Vermeulen.  

Contactmomenten

Patiënten van het ETZ hebben naast ontbijt, lunch en diner nog zes andere momenten waarop ze kunnen eten: een rijdende keuken komt dan met gerechtjes langs de kamers. De patiënt kan lunch en avondeten à la carte bestellen op het moment dat het hem uitkomt. Binnen drie kwartier wordt het eten dan geserveerd op een plek naar keuze. 

Het concept ‘Eten voor jou’ is gestart op locatie ETZ TweeSteden en wordt later ook geïntroduceerd op locatie ETZ Elisabeth. 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

18 juni 2019

Dat dit voorbeeld ,vandaag de dag niet slagvaardig wordt opgepakt in alle ziekenhuizen is verbazend .
Eerst al het trage inzicht met het rookbeleid en doorvoeren van beleid . Naast de veelal risico volle dure ingrepen , moet feitelijk alles gericht zijn op herstel en nazorg , op een z,on hoog mogelijk niveau. Daarbij is afgestemde voeding ( en waar mogelijk bewegen ) van essentiële waarde voor een snel herstel. Dit zal uiteindelijk kosten besparende effecten kunnen hebben op een ziekenhuis butget.
Ook het onderdeel schoonmaak onderhoud ,hygiëne ,gebouw onderhoud valt nog veel teverbeteren . Veel verouderde ziekenhuizen , waar bij binnenkomst al het slechte onderhoud bedenkelijk slecht is.
Een ziekenhuis waar bij de draaideur de deurmat tot op de draad is versleten ,en het straatvuil zo naar binnen wordt gelopen is een van punten die deel uit maken van hygiëne en het voorkomen van infecties. In dit kader kun je lijsten laten invullen of patiënten in aanraking zijn gekomen met mogelijke allerlei besmettingen , maar als de hygiëne van het ziekenhuis zelf niet op orde is dit , geen goede zaak.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

18 juni 2019

Ho ho Har!

Radboud UMC startte inmiddels meen ik alweer een jaartje of wat met een nieuw eetconcept met Maison de Boer, waarmee herstel versneld werd én door de diverse kleinere eetmomenten de eiwitopname toenam.

Ik meen dat dit concept ook al gedeeld wordt in andere ziekenhuizen. In die zin is dit een voorbeeld van beter omgaan met eten erbij en niet de eerste of enige, maar zeker het volgen waard!

Har

18 juni 2019

Mauk ,
Het is zeker toe te juichen dat hier en daar dit initiatief goed wordt opgepakt. Echter niemand maakt mij wijs dat in de vele miljarden dat wij met z,n alle jaarlijks op moeten brengen , er geen butget zou zijn voor juist deze genoemde elementen als ; kwaliteit voeding , zeer hoge kwaliteit van hygiëne , ergotherapie , bewegen , niet in bed eten ( als dit kan) .
Als je een diabetisch patiënten toetjes geeft met toegevoegde suiker ,is er nog een hoop te doen.
Bovendien verbaast het mij dat dit suiker verhaal zo diep is ingeworteld ,dat dit zelf in medicijnen wordt toegevoegd in antibiotica, etc. Zoals
sorbitol of aspartaam , sucralose , of andere nutteloze toevoegingen .
Dit is naast de bijwerkingen ,nog een extra belasting voor patiënten in het reguliere medicatie gebruik.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

21 juni 2019

Als ik mij niet vergis Har, voorziet juist het voorbeeld dat ik aanhaalde in Radboud UMC in patiënt-specifieke voeding, dus inderdaad geen ongewenste suikers e.d.....

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

12 juli 2019

Weer eentje Har! https://www.skipr.nl/actueel/id39101-amc-introduceert-nieuw-voedingsconcept.html

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

30 juli 2019

Deze Har: https://www.skipr.nl/actueel/id37550-patient-die-voldoende-eiwitten-eet-ligt-minder-lang-in-ziekenhuis.html

Top