ACTUEEL

Minister Bruins ondertekent afspraken met paramedische zorg

Minister Bruins ondertekent afspraken met paramedische zorg

Fysio-, ergo-, oefen- en huidtherapeuten, logopedisten, diëtisten, patiënten en zorgverzekeraars hebben samen met minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) de bestuurlijke afspraken voor paramedische zorg ondertekend.

Daarmee sluiten de partijen aan bij ‘de juiste zorg op de juiste plek’, een rode draad in de hoofdlijnakkoorden van vorig jaar. Het functioneren van de patiënt staat daarin centraal. Voor de uitvoering van de afspraken is in totaal voor de komende vier jaar 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Dagelijks leven

De paramedische zorg is van groot belang bij het voorkomen van ziekte en als je klachten hebt, bij de behandeling daarvan, stelt de minister. “Hun uitgangspunt is ervoor te zorgen dat mensen kunnen functioneren in het dagelijks leven. Door gevolgen van ziekte te beperken en als het kan te verbeteren. Vaak zit er wel een diëtist, fysiotherapeut of logopedist in de buurt, dicht bij huis en laagdrempelig die hier een bijdrage aan kan leveren”.

Met de afspraken zetten de partijen in op verbetering van de kwaliteit van de zorg door bijvoorbeeld te investeren in onderzoek en door het ontwikkelen van richtlijnen. Ook zetten ze in op verbetering van de samenwerking met andere zorgverleners en om paramedici beter zichtbaar en aanspreekbaar te maken in de regio. Net als in andere zorgsectoren staat ook het terugdringen van administratieve lasten hoog op de agenda. Verder zal de behandelindex fysiotherapie verder worden doorontwikkeld.

Betaalbaarheid van de zorg

De paramedische partijen voeren samen met de minister een kostenonderzoek uit in combinatie met een onderzoek naar de betaalbaarheid van de zorg. Het moet inzicht bieden voor de afzonderlijke beroepsgroepen. Informatie voor patiënten wordt verbeterd over beschikbaarheid, prijs en kwaliteit van de zorg en de ervaringen van andere patiënten. Ook wordt ingezet op Samen Beslissen waarbij patiënt en zorgverlener samen kijken welke zorg het beste past.

De minister heeft de afspraken gemaakt met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Ergotherapie Nederland (EN), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM), Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF), Patiëntenfederatie Nederland (PFN), en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top