ACTUEEL

Kabinet legt winstuitkering in zorg aan banden

Er moet voorlopig niet meer, maar juist minder ruimte komen voor zorgaanbieders om winst uit te keren, vindt het kabinet. Ook over zorg die buiten het ziekenhuis of de zorginstelling wordt verleend, mag straks niet meer zomaar dividend worden uitgekeerd.

Aanbieders van deze zogeheten extramurale zorg, zoals de huisarts, de verloskundige en de wijkverpleegkundige, mogen nu winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar minister Hugo de Jonge, zijn collega Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid willen daaraan voorwaarden verbinden. Ook onderzoeken ze of er een limiet moet komen. Een geheel verbod zou geen stand houden bij de rechter, denken ze.

Trucs

Zorgaanbieders gebruiken nu trucs om toch winst te kunnen uitkeren. Ze richten bijvoorbeeld een bv op die wél winst mag maken en uitbetalen. Het kabinet wil zulke constructies tegengaan door de meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders, die al was aangekondigd, ook te laten gelden voor nieuwe onderaannemers. Ook bijvoorbeeld het inhuren van bestuurders om zo de salarislimieten te omzeilen, willen de drie bewindslieden inperken.

Investeerders

De mogelijkheid winst uit te keren kan de gezondheidszorg in principe wel goed doen, denkt het kabinet. Dat trekt investeerders die geld in de zorg steken. Maar op het ogenblik heeft de zorg geen behoefte aan extra kapitaal. En aan het aantrekken van investeerders zitten ook gevaren, bijvoorbeeld dat geld verdienen boven goede zorg gaat.

In de koelkast

Een voorstel van het vorige kabinet dat ook ziekenhuizen en zorginstellingen toestaat winst uit te keren, gaat daarom de koelkast in. Eerst moet het in ieder geval voor patiënten, zorgverzekeraars en andere betrokkenen duidelijker worden wie goede zorg levert en wie niet. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

9 juli 2019

“Eerst moet het in ieder geval voor patiënten, zorgverzekeraars en andere betrokkenen duidelijker worden wie goede zorg levert en wie niet.”
FC: Juist!

Richard Jansen

10 juli 2019

Als ik me goed herinner is het mededinging dat zorgt voor borging van toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Direct overheidsingrijpen op de bedrijfsvoering staat hier haaks op. Paradoxaal genoeg is het juist het gebrek aan marktwerking/ het democratisch deficit in in de zorg dat tot gevolg heeft dat kamer, kabinet en hun uitvoerende organisaties met dit soort kostbare symbool wetgeving weg kunnen komen.

W. Zuelen

15 juli 2019

Een goed idee is om om de NZA tarieven met 10-15 % te laten dalen.

Top