ACTUEEL

'Patiëntenstop VGZ bij Ikazia onacceptabel'

De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam onacceptabel. Per 1 juli worden nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij VGZ niet meer naar Ikazia gestuurd, omdat het ziekenhuis bijna door het budget van 2019 heen is.

Dat is de omgekeerde wereld volgens de Consumentenbond. "Verzekerden gaan voor een jaar een contract aan met een zorgverzekeraar en kunnen tussentijds niet overstappen. Ze moeten er dus van uit kunnen gaan dat zij gedurende dat jaar ook daadwerkelijk van de vooraf gekozen zorgverleners gebruik kunnen maken", zegt directeur van de bond Sandra Molenaar. "Als het met de budgetten niet uitkomt, moet er geschoven worden met budgetten tussen ziekenhuizen in plaats van met verzekerden."

De bond vindt ook dat een discussie tussen verzekeraars en ziekenhuizen niet over de rug van patiënten moet worden gespeeld.

"Er is geen sprake van een algehele patiëntenstop", laat VGZ weten in een reactie. Vanaf 1 juli mogen volgens de verzekeraar geen nieuwe patiënten meer naar het ziekenhuis. "Patiënten die in 2019 al onder behandeling zijn bij het Ikazia Ziekenhuis, blijven daar onder behandeling. Ook spoedgevallen, bevallingen en patiënten met een chronische ziekte kunnen terecht bij het Ikazia Ziekenhuis."

De VGZ zegt op deze manier de zorg beter te willen verdelen over de regio. Nieuwe patiënten kunnen terecht bij een van de omliggende ziekenhuizen. Die keuze wordt volgens VGZ altijd in samenspraak met de patiënt gemaakt.

De Consumentenbond en VGZ gaan woensdag met elkaar in gesprek over het het ziekenhuis. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

16 juli 2019

De redenatie van de bond is helder: VGZ moet zich aan haar belofte jegens de verzekerden houden. Waarom de politiek en toezichthouders toestaan dat VGZ zich aan haar verplichtingen kan onttrekken is onbegrijpelijk. Al zou er alleen voor de restitutie polis houders en uitzondering gemaakt worden. Maar nee, omzet gaat boven de menselijke waarde. Geen wonder dat VGZ zo kon groeien dit jaar: te lage premies beloven omdat men toch wel wist dat de mensen eigenlijk geen echte verzekering kregen. Het wordt tijd dat de NZa budget plafonds verbied en zo het gegraai door de verzekeraars een halt toeroept.

K. Janssen

18 juli 2019

Beste Richard,
Inderdaad, VGZ lijkt te weinig zorg te hebben ingekocht. Maar u bekijkt het wel heel eenzijdig. Ook ziekenhuizen moeten bijdragen aan het voorkomen dat de kosten van de zorg exponentieel blijven stijgen. Zij zijn ook niet heilig. We hebben nou eenmaal een prikkel om zoveel mogelijk zorg te leveren, want dat levert geld op. Dus alles afreageren op de zorgverzekeraar is wel heel gemakkelijk.
En waar baseert u op dat restitutie polis houders niet bij Ikazia terecht kunnen? Dit is volgens mij wel het geval, dat definieert juist een restitutie polis.

E.Kriek

19 juli 2019

Ik blijf het lastig vinden, die markt.
Je doet het als ziekenhuis goed. Erg goed.
Patienten komen van heinde en verre.
Mooi toch?
Nee dus.
Vervolgens zegt een uitvoerder van die markt: "u wordt beboet omdat u het te goed doet".
Kan iemand mij dit uitleggen?
( Als huisarts maakte ik het ook mee.
Er moest van Mw. Schippers destijds meer van het ziekenhuis naar de huisarts overgeheveld worden.
Huisartsen kregen dus meer werk, maar werden beboet!
"u wordt beboet omdat u het te goed doet".
Het heeft mij destijds vele duizenden euro's en een dreigend faillissement gekost. )
Maar nu terug naar het onderwerp:

1 u wordt beboet omdat u het te goed doet;
2 we hebben geen boodschap aan vrije artsenkeuze;

Natuurlijk: we moeten niet alles afreageren op de arme zorgverzekeraar.
Maar ik heb nog geen verzekeraar gezien die zich principieel opstelt, en zegt:
"Overheid, op deze manier kan ik niet aan de door u gegeven opdracht voldoen. Ik geef deze opdracht dus aan u terug".

Top