Algemeen

Lagere ggz-tarieven roepen veel weerstand op

De verlaagde ggz-tarieven roepen veel weerstand op. GGZ Nederland tekent bezwaar aan en de SP stelt er Kamervragen over.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte onlangs bekend dat de maximumtarieven in de ggz omlaag gaan, maar GGZ Nederland legt zich er niet bij neer. Dat laat Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Groep en bestuurslid van GGZ Nederland, weten in een interview met Zorgvisie. De verlaagde tarieven zijn gebaseerd op een uitgebreid kostenonderzoek over 2017. Sindsdien zijn de kosten echter gestegen, stelt Valk. Bovendien kijkt NZa alleen naar de gemaakte kosten en wordt zodoende geen rekening gehouden met de tekorten die er waren. "Ggz-aanbieders hadden in 2017 te weinig verpleegkundigen in dienst vanwege het personeelstekort", aldus Valk.

Kamervragen

Kamerlid Henk van Gerven kaart deze punten aan in de Kamervragen die hij over dit onderwerp stelt. "Er staat een enorme druk op de sector", licht hij toe. "Dan kun je niet zeggen: ze kunnen wel met minder toe. Lagere tarieven maken de problemen alleen maar groter." Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weerspreekt dat. "De arbeidsmarktproblematiek is een serieus issue en heeft natuurlijk ook de aandacht van de zorgverzekeraars", zegt woordvoerder Koen Venekamp. "Hogere tarieven zijn echter geen oplossing voor personeelstekorten."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

12 augustus 2019

Waar hem de kneep in zit is dat de zorgverzekeraars steeds lager gaan zitten met de uiteindelijke tarieven.
De tarieven besproken in dit artikel noemen wij in de zorg 100% NZa.

De overheid heeft de zorgverzekeraars de ruimte en vrijheid gegeven om hier extreem mee te mogen gaan spelen in het kader van de marktwerking.
Voor 2012 zaten alle zorgverzekeraars met het contracttarief tussen de 90 en 100%. De jaren er na werden de tarieven steeds lager.

Sinds 2017 zijn er zelfs contracttarieven van onder de 80% 'afgesproken', met uitschieters tot onder de 70% met name voor langdurige zorg (crisisopnames en intern opgenomen vallen hier ook onder). Daardoor wordt het verlenen van met name deze langdurige zorg erg onaantrekkelijk voor GGZ aanbieders omdat het financieel bijna niet meer uit kan. Ze doen het op dit moment meer vanuit plichtbesef om deze vorm van belangrijke zorg te blijven leveren.

Verder is de CAO van de GGZ één van de meest lucratieve die er is in Nederland. De CAO GGZ 2019-2022 bevat in het totaal een loonsverhoging van meer dan 8%, terecht maar dat is niet combineren met het lager worden van de tarieven. Om daar aan te kunnen voldoen zullen veel GGZ aanbieders de zorg moeten verschralen en/of mensen moeten ontslaan. Wat weer zal resulteren in langere wachttijden.

Al deze plannen zorgen voor een negatieve spiraal naar beneden en zullen resulteren in een flink aantal faillissementen van GGZ aanbieders en/of veel ontslagen.

joop

13 augustus 2019

ontmatelingen van ggz s en aanverwanten instellingen al jaren een probleem steeds meer psygiatrische clienten belanden op straat of bezorgen over in wijken waarv ze wonen ,,triest toch

Top