ACTUEEL

NVVE telt record op Dag van de Wilsverklaring

De Dag van de Wilsverklaring van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is op zaterdag 5 oktober door ruim 3000 mensen bezocht. De NVVE spreekt van een record en “een opvallend hoge opkomst”. In 2017 en 2018 kwamen respectievelijk 800 en 2500 mensen naar de informatiedag.

Veruit de meeste mensen waren naar de Dag van de Wilsverklaring gekomen met het schrikbeeld van dementie voor ogen. Zij willen tijdig hun keuze voor euthanasie of een behandelverbod kenbaar kunnen maken. Al eerder merkte de NVVE dat veel mensen met vragen zitten na de recente strafzaak tegen een verpleeghuisarts die euthanasie verleende aan een demente patiënte. De rechter bevestigde dat een wilsverklaring de doorslag kan geven voor euthanasie bij dementie, op het moment dat de patiënt de euthanasiewens zelf niet meer mondeling kan bevestigen.

De NVVE, een belangenvereniging met ruim 170.000 leden, onderstreepte tijdens de Dag van de Wilsverklaring het belang van een goed gesprek met arts en nabestaanden over het leven. De wilsverklaring is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

De NVVE geeft drie kant-en-klare wilsverklaringen uit, die van een persoonlijke toelichting kunnen worden voorzien: een euthanasieverzoek, een behandelverbod en een volmacht. In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top