ACTUEEL

Kabinet: steun ziekenhuis kan in uiterst geval

Het kabinet kan financiële steun leveren aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen die in de problemen komen. Alleen in "zeer uitzonderlijke situaties" en onder strenge voorwaarden kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de portemonnee trekken.

Dat schrijven de bewindspersonen op dit departement aan de Tweede Kamer. Na de faillissementen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar wil het ministerie lessen trekken.

Het beleid dat sinds 2011 is gevoerd waarbij de overheid op afstand staat, ook bij financiële problemen, "volstaat niet meer", volgens het kabinet. "Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden." Het ministerie wil "zo’n ongecontroleerde situatie niet meer meemaken". Daarom moet zorgwaakhond Nationale Zorgautoriteit (NZA) eerder signalen krijgen of er bij zorgaanbieders financiële problemen zijn. Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, benadrukt het ministerie, maar bijvoorbeeld ook om ouderenzorg- en gehandicaptenzorginstellingen.

Eerder op de hoogte zijn

Het ministerie zelf wil ook in een eerder stadium op de hoogte worden gebracht van mogelijke financiële problemen bij zorginstellingen. Het departement moet betrokken worden zodra er "risico’s ontstaan voor de kwaliteit, veiligheid of continuïteit" van de zorg.

"Dit brengt ons in positie om regie te nemen wanneer partijen er onderling niet uit dreigen te komen", schrijven de bewindspersonen. "VWS zal partijen dan aan tafel roepen en aanspreken op hun verantwoordelijkheden." (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

12 oktober 2019

Dan moet je eerst beginnen met de grootste risicofactor er uit te halen; zorgverzekeraars!

Irma

14 oktober 2019

"Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden." Een gecontroleerd faillissement niet dan? Al heel lang wisten we in Amsterdam dat het Slotervaart ziekenhuis niet goed ging. Hoe zo onverwacht faillissement?
Bronovo wil Minster Bruins gecontroleerd saneren. Personeel gaat toch niet afwachten maar kiest "eieren voor zijn geld" en zoekt een andere baan. En zeker verpleegkundigen.
Dus tekorten - ZZP ers inhuren- nog slechtere financiële uitkomsten is het gevolg. (zie situatie Slotervaart)
Wat is dan een onverwacht faillissement?

Jaap van den Heuvel

14 oktober 2019

Kortom een bonus op slecht bestuur. Tenzij de oorzaak natuurlijk ligt bij het huidige financieringssysteem waarbij het geld volledig willekeurig wordt verdeeld. In dat geval ware het beter geweest dat VWS de foute prikkels er uit haalt.

Top