ACTUEEL

Zuyderland en CZ spreken krimp af van 5 procent

Zuyderland en CZ spreken krimp af van 5 procent

Het ziekenhuis Zuyderland en CZ, de grootste zorgverzekeraar in Limburg, hebben afgesproken om de zorgkosten de komende tien jaar met 5 procent te verminderen. Beide partijen staan op het punt hierover een uniek tienjarenakkoord te sluiten.

Financieel bestuurder Roel Goffin van Zuyderland: "De gesprekken met CZ zijn nog gaande, maar ik ga er vanuit dat het gaat lukken." Ruim 60 procent van de patiënten van Zuyderland is verzekerd bij CZ. De raad van bestuur praat ook met de andere verzekeraars over langdurige contracten, zoals met VGZ waarbij 20 procent van de patiënten een verzekering heeft.

Zorg verplaatsen

De 5 procent krimp in tien jaar is volgens Goffin zeker mogelijk: "We gaan proberen om het beter te doen dan het Hoofdlijnenakkoord." Zuyderland gaat daarom de komende tijd meer zorg verplaatsen naar de patiënten thuis, vooral via ehealth en coaches, onder het motto: 'De beste zorg, zo thuis mogelijk'.  Het tienjarencontract maakt het veel makkelijker om in zo’n transformatie te investeren, vindt Goffin.

Contract cruciaal

Het langdurige contract met CZ is voor ratingbureau Fitch cruciaal geweest om Zuyderland vorige maand een A+-rating te geven, een felbegeerde beoordeling voor financiële stabiliteit. "Zonder dat meerjarencontract was die hoge A+-rating er niet gekomen", zegt Goffin: "Deze omzetzekerheid met CZ vertaalt zich in een groter vertrouwen in onze financiële stabiliteit."

Erasmus MC

Voor zover bekend heeft tot nu toe alleen de Noordwest Ziekenhuisgroep een A+-rating van Fitch. Het enige ziekenhuis dat beter scoort dan Noordwest Ziekenhuisgroep en Zuyderland is Erasmus MC, met een AAA-rating: de hoogst mogelijke beoordeling. Het internationale Fitch beoordeelt financiële stabiliteit van bedrijven, maar in breed perspectief.

BDO-lijst

Goffin hecht daarom minder waarde aan de onvoldoende die Zuyderland vorige week kreeg van BDO. Het accountantsbureau berekende dat het ziekenhuis bij de elf financieel zwakste ziekenhuizen van Nederland hoort, al scoorde het beter dan vorig jaar. Goffin: "Ik was niet verrast. Het cijfer van BDO kijkt vooral naar het verleden."

Goffin: "BDO focust heel erg op onze relatief hoge schuldenpositie, terwijl we die uit onze operationele kasstroom prima kunnen dragen. Fitch kijkt voor de kredietwaardigheid niet alleen naar solvabiliteit en liquiditeit, maar ook naar personeelsbeleid, kwaliteit van zorg en van het bestuur, maar bijvoorbeeld ook naar de unieke positie in de regio."

Mooie winst

Goffin: "Bij een fusie en het ineenschuiven van twee organisaties maak je nu eenmaal veel kosten. Maar we boekten vorig jaar een mooie winst van 10 miljoen euro en dit jaar komen we in de buurt daarvan. BDO ziet het liefst een solvabiliteit van 20 procent. Wij zitten op 16 procent, maar met tien miljoen winst komen we elk jaar een procent dichterbij die 20 procent."

Goedkoper lenen

De Fitch-rating pakt in alle opzichten goed uit voor Zuyderland. Banken nemen deze beoordeling zeer serieus: het geeft hen de geruststelling dat het ziekenhuisbestuur de schuldenlast van 400 miljoen kan dragen. In ruil voor die zekerheid kan het ziekenhuis goedkoper lenen. Goffin: "We zitten al met de banken aan tafel om te praten over lagere rentes en betere financieringsvoorwaarden. En voor onze toekomstige investeringen hebben zich al financiers gemeld, onder meer pensioenfondsen."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

15 oktober 2019

Ik vermoed dat het Zuyderland eieren voor zijn geld gekozen heeft om de komende 10 jaar niet te gaan eindigen als het MC Slotervaart, Ijsselmeerziekenhuizen en de Treant ziekenhuizen en dus een wit voetje is gaan halen bij de zorgverzekeraars. Ik hoop dat deze capitulatie het Zuyderland brengt wat ze verwachten en/of hopen.

J.W. Thissen

16 oktober 2019

5% besparen op zorgkosten in 10 jaar. Dus 0,5% per jaar. Netto resultaat ziekenhuis was in 2016 circa € 14 miljoen negatief en in 2017 circa € 670.000 negatief. Cijfers 2018 zijn nog niet openbaar op website maar er zou 10 miljoen winst zijn gemaakt. Ziekenhuis lijkt uit dal te zijn gekropen. Je voor 10 jaar vastleggen op reductie van kosten is gezien snelle ontwikkelingen in zorg een zeer lange periode. Ziekenhuis gaat 'proberen' het beter te doen dan het Hoofdlijnen akkoord. Wat al heel ambitieus is. Men denkt dit te bereiken door zorg te verplaatsen. Ben benieuwd wat dit precies inhoud en welke fundamentele keuzen in zorgverlening er worden gemaakt. In bericht gaat het alleen om cijfers en rating en niet over de zorg zelf. Dat lijkt mij wel zo relevant.

Jaap van den Heuvel

20 oktober 2019

Om het allemaal echt te snappen zou ik ook graag het gemiddelde prijsniveau ten opzichte van de rest van Nederland weten. Waarschijnlijk verklaart dat alles. Ook waarom we het niet mogen weten.

Top