ACTUEEL

Veld dringt aan op preventieoffensief dementie

Door preventie van dementie kan de overheid ongeveer 2 miljard euro per jaar besparen. Dat geven meer dan zestig artsen, wetenschappers en bestuurders te kennen in een opiniestuk in NRC. Ze zien graag dat het ministerie van VWS werk maakt van dementiepreventie en willen het algemene publiek, risicogroepen en medisch professionals bewust maken van het potentieel ervan.

In het opiniestuk is te lezen dat dementie in medische en financiële termen de duurste ziekte in Nederland is. "Van de VWS-begroting gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie. Ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper." De ondertekenaars schrijven verder dat de kosten van dementie explosief zullen stijgen. 

Beschermende factoren

Veranderbare risicofactoren zouden ten grondslag liggen aan 30 tot 40 procent van de dementiediagnosen. "Substantieel beschermende factoren zijn er namelijk in overvloed: lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, beter gehoor, gezonde voeding met voldoende groente, fruit, vis, omega 3 vetzuren en vitamine B, een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs, sociale interactie en cognitieve activiteiten."

Besparing

De wetenschappers schrijven dat er brede consensus is dat het serieus oppakken van preventie in 12 jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar. Volgens hen betekent dat voor Nederland met een voorzichtige schatting een afname van 5.000 nieuwe patiënten per jaar, een besparing die kan oplopen tot 2 miljard euro per jaar. 

Actie

De schrijvers van het opiniestuk pleiten voor krachtig en gericht beleid van de overheid, en roepen op tot onmiddellijke actie. Ze zien graag dat preventie van dementie een prominente plaats krijgen in publiekscampagnes, dat mensen worden ondersteund om hun leefstijl aan te passen en dat de samenleving zo wordt ingericht 'dat voor iedereen de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt'. "Daarbij zullen we een discussie over bijvoorbeeld de suikertaks niet uit de weg kunnen gaan."  

Het opiniestuk is geschreven door Karine van ’t Land, arts Maatschappij & Gezondheid i.o. bij Amsterdam UMC, Marcel Olde Rikkert, geriater bij Radboudumc Alzheimer Centrum en Martijn van Winkelhof, Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en ondertekend door meer dan zestig wetenschappers, artsen en bestuurders. 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

21 oktober 2019

Omdat de plannen van het minVWS er niet in voorzien breng ik het maar weer eens voor het voetlicht: de meest (kosten)effectieve manier om mensen aan te zetten tot een gezonder voedings- en beweegpatroon is een premiekorting op de ziektekostenverzekeringen (nominaal en inkomensafhankelijk) en de AWBZ/WLZ-premie (die daarvoor weer gespecificeerd dient te worden op de loonstrook c.q. belastingaangifte).

Het genoemde patroon is af te lezen aan biomarkers als de versuikering van het hemoglobine (Hb1Ac), de bloedvettenwaarden en mogelijk nog een paar. Dat zijn allemaal middellangetermijnindicatoren.

Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid. Waarbij opgemerkt dat de bevindingen van de wetenschappers in het artikel er nog niet eens in zijn verwerkt.

PJM van Loon

21 oktober 2019

Het is het gebrek aan goede preventie in de ontwikkelingsfase van onze kinderen, ooit vanuit de Gezondheidsleer tot grote wasdom gekomen in ons land, die de onbeheersbare tsunami aan aandoeningen van bewegingsstelsel en het Centraal Zenuwstelsel verklaren. De aanloop vanuit de jeugd naar dementie is dezelfde als die naar ingezakte en pijnlijke ruggen, nu nog volksziekte no.1. De kennis uit de basisvakken praktische anatomie en de klassieke orthopedie ( = is recht van lijf en leden laten groeien) is lang geleden al weggepoetst uit onze curricula. Ooit kregen alle meisjes op de Huishoudschool en de VGLO en ULO ook dit stuk Gezondheidsleer aangeboden. Veel en ingezakt zitten was een gruwel. Buitenspelen en leren vallen en opstaan was een must , die ze bij hun latere kinderen moesten stimuleren. De sedentaire leefstijl van het kind vanaf de wieg moet door de volwassen wereld worden bijgestuurd . De hygiënekennis rond houding en bewegen, het verlaten preventieveld, moet weer worden opgebouwd.
Maar ook op volwassen leeftijd valt er via de biomechanische weg (o. a. terug op actief zitten, gymnastiek) nog heel wat aan secundaire preventie te doen. Goed voor je rug, goed voor je cognitie!

Top