ACTUEEL

Obesitas wordt niet verholpen door leefstijlinterventies

Leefstijlinterventies zorgen beperkt voor gewichtsafname bij patiënten met overgewicht. Ook heeft een behandeling van een diëtist voor die doelgroep weinig zin. Dat concludeert Lisa Verberne in haar proefschrift, dat ze op 30 oktober verdedigt aan Tilburg University.

Registratie

De registratie van overgewicht schiet tekort, concludeert de promovenda ook. De Body Mass Index blijkt vaak niet geregistreerd te worden in elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken, zelfs niet bij patiënten met chronische aandoeningen die daar aan zijn gelieerd. 

Verberne beveelt huisartsen aan om het gewicht van patiënten met overgewicht adequaat te registreren. Ze raadt diëtisten aan om meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de therapietrouw. 

Preventie

De laatste jaren heeft de overheid actief ingezet op preventie van overgewicht. Zo heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord opgesteld, dat een uitgebreid pakket bevat aan afspraken en maatregelen om een gezonde leefstijl te bevorderen. 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Meijke van Herwijnen

25 oktober 2019

Het lijkt mij niet zomaar mogelijk om een link te leggen tussen de effectiviteit van interventies in de eerstelijns zorg in het verleden en de nieuwe gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) die sinds januari 2019 in het basispakket zit. De GLI programma's die vergoed worden, hebben hun effectiviteit moeten aantonen bij het RIVM. Daarnaast is het belangrijk om 'leefstijlinterventie' goed te definiëren en af te bakenen over wat voor interventies je het hebt (wat doe je, voor wie, hoe lang en uitgevoerd door wat voor professional). Zo is er tot voor kort veel te weinig aandacht voor de onderwerpen slaap en stress geweest in leefstijlinterventies. In de GLI uit het basispakket krijgt dat eindelijk wél aandacht. Ook is het een integraal programma van 2 jaar. Het is een mijlpaal dat we in de zorg nu voor het eerst gaan ervaren wat de rol van leefstijlcoaching kan zijn bij het vergroten van het welzijn van mensen. Als je bedenkt dat medicijnen geen genezing kunnen bieden bij onder meer diabetes en obesitas (en denk ook eens aan chronische vermoeidheid of depressie, waar we ook veel te weinig mee kunnen), dan ligt er op het gebied van gezondheidsvaardigheden een kans die we grondig moeten verkennen. Laten we dus geen ongenuanceerde of verkeerde conclusies trekken bij elk onderzoek dat een link heeft naar leefstijlinterventies, maar goed blijven lezen en kijken!

Joeri Veen (Menzis)

28 oktober 2019

Interessant, maar hier heb ik wel wat vraagtekens bij. Waar kunnen we dit proefschrift opvragen of inzien?

Van den Berg

10 november 2019

Wat veel artsen niet weten is de relatie overgewicht met Ad(h)d, zelfs de psychologen van de obesitas kliniek screenen er niet op !? Een goed behandelbare aandoening waarbij medicatie -indien toegepast- ook nog eens gewichtsverlies heeft als bijwerking..

Top