ACTUEEL

Rechter laat vakbond eigen Meavita-onderzoek doen

De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft Abvakabo FNV ontvankelijk verklaard in de zaak tegen het failliete thuiszorgconcern Meavita. Dit betekent dat de vakbond verder kan met de enquêteprocedure die zij eerder dit jaar tegen het concern had aangespannen.

Enquêterecht

Enkele oud-bestuurders en toezichthouders probeerden het vakbondsonderzoek in januari voor de Ondernemingskamer tegen te houden, omdat hiervoor de juridische criteria zouden ontbreken. De Ondernemingskamer oordeelt nu dat het enquêterecht van werknemersvertegenwoordigers wel degelijk van toepassing is, ook al betreft het een onderneming die inmiddels failliet is.

Onvoldoende waarborg

Vakbond ABVAKABO FNV is van mening dat een eigen onderzoek  naar mogelijk wanbeleid bij Meavita op zijn plaats is. Volgens de vakbond verloopt het onderzoek dat door de curatoren wordt uitgevoerd te traag. Bovendien is het werknemersbelang onvoldoende gewaarborgd. Meavita ging begin 2009 failliet en liet daarbij een miljoenenschuld achter. Met twintigduizend werknemers, honderdduizend cliënten en een omzet van een half miljard euro, was Meavita een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. Abvakabo FNV wil met de rechtszaak vooral gerechtigheid, rechtvaardigheid en genoegdoening voor zijn gedupeerde leden vinden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top