ACTUEEL

KNMG strijdt tegen jongensbesnijdenis

Artsenfederatie KNMG ontmoedigt het besnijden van minderjarige jongens. Besnijdenis van jongens zonder medische redenen is in strijd met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit, aldus de KNMG donderdag.

Oproep aan artsen

De artsenfederatie roept artsen op om ouders die de ingreep overwegen “actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties.” Volgens KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman is de regel dat je niet in gezonde kinderen snijdt.
Aanleiding voor het standpunt is de toenemende aandacht voor de bescherming van de rechten van kinderen, aldus de KNMG.

Complicaties

Besnijdenis kent kans op complicaties, zoals bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en ook paniekaanvallen. Ook zijn volgens de KNMG gevallen bekend van penisamputaties. Bij elke chirurgische ingreep zijn complicaties mogelijk, maar bij medisch niet-noodzakelijke ingrepen is geen enkele complicatie te rechtvaardigen, vindt de organisatie.

Wettelijk verbod

De KNMG ziet goede redenen voor een wettelijk verbod op niet-therapeutische jongensbesnijdenis, maar vreest dat dit zal leiden tot het ondergronds gaan van de ingreep. “Daarmee zou het aantal complicaties kunnen toenemen.” (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top