Artikel

Kofi Annan

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, werd in 1938 geboren in Kumasi, Ghana. Kofi Annan studeerde economie in Genève, Zwitserland en in de Verenigde Staten.

Kofi Annan is vanaf 1962 werkzaam voor de Verenigde Naties. Hij begon zijn loopbaan bij de VN bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kofi Annan bekleedde hoge functies binnen de VN in Addis Abeba, Genève en Caïro.

In 1976 werd hij commissaris voor de vluchtelingenhulp. Aan het begin van de jaren tachtig hield hij zich bezig met het personeelsbeleid van de VN. Van 1983 tot 1993 was Kofi Annan in New York belast met de financiën van de organisatie. Boutros Gali benoemde Kofi Annan in 1993 tot onder-secretaris-generaal voor vredesoperaties, waardoor hij verantwoordelijk werd voor de VN-vredesmachten, die in verschillende werelddelen actief waren.

Bij zijn aantreden als secretaris-generaal van de Verenigde Naties in 1996, werd Kofi Annan geconfronteerd met de mislukte VN-missies in Rwanda en Bosnië. Bovendien waren er budgettaire problemen. Veel landen hadden een grote achterstand in de betaling van de contributie, zoals de Verenigde Staten van Amerika.

Annan oogst alom lof voor zijn bekwaamheid als topdiplomaat. Als idealist maakt hij zich hard voor het belang van Afrika, zonder daarbij de rijke westerse wereld voor het hoofd te stoten. Als realist weet hij echter maar al te goed dat de werkelijke macht bij de VN in handen is van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Met zijn diplomatieke gaven slaagt hij erin de aids-problematiek hoog op de internationale agenda te plaatsen. Hij maakt zich sterk voor hervormingen binnen de de logge volkerenorganisatie. Hij heeft in de VN echter ook teleurstellingen te verwerken. Zo mislukken er een aantal vredesmissies, en is hij momenteel in opspraak wegens het Voedsel voor Olie schandaal.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan spreekt tijdens het Sustainability Congres en Gala 2010 over de wereldwijde uitdaging voor organisaties en bedrijven om leidende spelers te worden in duurzame ontwikkeling.
Aanmelden voor het Sustainability Congres en Gala 2010 is mogelijk via het aanmeldformulier.

Skipr organiseert het Sustainability Congres en Gala 2010 in samenwerking met SCM en TruEconomy.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top