ACTUEEL

Van Boxtel wil duurzame zorginkoop

Zorgverzekeraars moeten duurzaamheid als inkoopcriterium gaan hanteren. Dat bepleitte bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis woensdag 2 juni tijdens het Skipr Business Club event over Sustainable supply and healthcare for our future.

Footprint

“Duurzaamheid is de enige weg”, aldus Van Boxtel in Huis ter Duin in Noordwijk. Om die reden betrekt Menzis duurzaamheid steeds nadrukkelijker bij contractbesprekingen met zorgaanbieders. “Je wilt net als kwaliteit van zorg ook de ecologische footprint van zorgaanbieders kunnen vergelijken. We vragen zorgaanbieders in contractgesprekken daarom steeds nadrukkelijker hoe ze met bijvoorbeeld energie en afval omgaan.”

Draagvlak

Toch is Menzis vooralsnog niet van zins duurzame inkoopvoorwaarden eenzijdig op te leggen. “Het gaat er erom samen draagvlak te kweken”, aldus Van Boxtel. “Het rücksichtslos niet contracteren van bepaalde aanbieders heeft geen zin, dan krijgen we boze klanten.”

E-health

Een andere pijler van Van Boxtels streven naar duurzame zorg is e-health. Van Boxtel ziet e-health als het alternatief voor het historisch gegroeide model waarin een centrale rol is weggelegd voor intramurale voorzieningen als ziekenhuizen.  “Qua technische infrastructuur is het tegenwoordig goed mogelijk dat de dokter de patiënt zeven dagen per week thuis kan bereiken.”

Obstakels

Bij de gang naar een duurzame zorg ziet Van Boxtel enkele hardnekkige obstakels, met name op cultureel en financieel gebied. Zo kreeg Menzis recentelijk kritiek van enkele ziekenhuizen op een succesvol e-health project. Voor de ziekenhuizen betekende dit project een forse inkomstenderving.  Daarnaast moeten de aanbestedingsregels wat Van Boxtel betreft op de schop. “In de huidige Europese aanbestedingsregels komt het woord duurzaamheid niet in voor”, aldus Van Boxtel. “Onder de streep gaat het alleen maar om de prijs. Dat hele procurement-traject moet anders.” Daarbij zijn de korte financiële cycli van een jaar in de zorg niet op duurzaamheid ingericht. 
Van Boxtel sprak na afloop van de Skipr Business Club met Business News Radio. Voor het interview met Van Boxtel: www.bnr.nl/duurzaam

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top