ACTUEEL

Farmaceuten helpen WADA in strijd tegen doping

De farmaceutische industrie heeft een akkoord over samenwerking ondertekend met het internationaal antidopingbureau WADA dinsdag in Lausanne. Daarmee komen de farmaceuten WADA tegemoet inde strijd tegen doping. Deze samenwerking maakt het in theorie mogelijk een test te ontwikkelen nog voordat nieuwe prestatiebevorderende middelen op de markt komen.

Dopingbestrijding

Ongeveer 25 farmaceutische bedrijven van naam hebben hun medewerking aan de dopingbestrijding toegezegd, waaronder ook GlaxoSmithKline, Merck en Eli Lilly. WADA-directeur David Howman was blij met de overeenkomst. “Dit is niet de oplossing van het dopingprobleem in de sport, maar wel een extra pijl op onze boog.”

Nieuwe medicijnen

Het is al jaren bekend dat sporters in hun drang naar 'sterker, sneller en langduriger' ook bereid zijn producten te proberen die nog in de ontwikkelingsfase zitten, ongeacht de mogelijke gevaren. De designerdrugs voor de spierversterking of de epovarianten ten behoeve van het uithoudingsvermogen zijn er voorbeelden van. De producenten van nieuwe medicijnen waren tut dusver op een potentiële miljardenmarkt, inclusief de namaak, niet al te happig hun laboratoriumexperimenten met derden te delen.

Geheimhouding

WADA, dat strikte geheimhouding heeft beloofd, deed in het verleden al wel eens zijn voordeel met incidentele afspraken. De Zwitserse gigant Roche, de uitvinder van het wondermiddel cera, maakte het de dopingbestrijders twee jaar geleden met relevante informatie wat gemakkelijker de gebruikers van deze 'derde generatie epo' in onder meer de Tour de France te pakken.

Verbetering

De medewerking van de farmaceutische bedrijven is een hele verbetering, vond WADA-voorzitter David Fahey. “Een betrouwbare methode om een bepaald dopingmiddel in urine of bloed aan te tonen was nog niet gevonden of de atleet die kwaad wilde ging alweer op zoek naar iets nieuws dat nog niet op te sporen was. Nu kunnen we slagvaardiger werken aan een schone sport.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top