ACTUEEL

Toename aantal dialysecentra baart zorgen

Het aantal centra voor nierdialyse neemt verhoudingsgewijs sneller toe dan het aantal dialysepatiënten. Een overschot dreigt. Dat meldt de Volkskrant.

Financiële prikkels

In 2002 heeft de overheid het planningssysteem voor dialysecentra afgeschaft. Sindsdien is het aantal centra verdubbeld van vijftig naar honderd. Het Hans Mak Instituut (HMi), dat zich inzet voor de zorg voor nierpatiënten, waarschuwt dat financiële prikkels door de toenemende concurrentie belangrijker zouden kunnen worden dan het patiëntenbelang.

Werven en vasthouden

Het HMi en de Nierpatiënten Vereniging Nederland zeggen in de Volkskrant te vrezen dat de centra meer ‘klanten’ werven en vasthouden, waardoor er minder patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie worden gezet en het aantal thuisanalyses terugloopt. Dit laatste is al het geval: het aantal thuisdialyses loopt sinds 2002 terug, hetzelfde jaar dat het planningssysteem werd afgeschaft.

Dialyse

Thuisdialyse kost zo’n 55.000 euro per jaar. Dialyse in een centrum ongeveer 80.000 euro. In Nederland is het aantal thuisdialysepatiënten teruggelopen van 1.800 naar ongeveer 1.200. In totaal ondergaan meer dan 6.000 mensen nierdialyse.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Rozenwater

26 juli 2010

Als er een ruimer aanbod ontstaat, gaat de prijs omlaag. Dat leert de economie die op dir moment alles regeert.

Goed nieuws dus, behalve voor behandelaars en investeerders die snel rijk willen worden.

van Doorne

26 juli 2010

Als alle ministers van volksgezondheid in de EEG tot overeenstemming zouden komen om een inplantteerbare kunstnier te ontwikkelen, de mogelijkheid is er nl., dan scheelt dat alleen al voor Nederland met 16.000.000 inwoners

480.000.000 euro.Laat staan voor heel Europa met 300.000.000 inwoners. Dit zou heel wat kostenbesparend zijn en voor de nierpatient een hemel op aarde zonder 3x p.week afhankelijk te zijn van een apparaat. De ontwikkelingskosten van een inplantteerbare nier zullen per hoofd van de bevolking cq belasting betaler van Europa dan erg laag en op te brengen zijn.

Top