ACTUEEL

Artsen niet vervolgd voor dood bij liposuctie

Een plastisch chirurg en anesthesioloog van de Utrechtese kliniek Aestheticare worden niet verder vervolgd in verband met de dood van een 21-jarige vrouw in april 2007. De vrouw overleed tijdens een liposuctie aan complicaties.

Complicaties

Hoe die complicaties zijn ontstaan, is niet duidelijk geworden uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), zo heeft een woordvoerster van het OM in Utrecht donderdag gemeld.

Onvoldoende bewijs

De medici werden verdacht van dood door schuld. Doordat de exacte oorzaak van de complicatie niet boven water is gekomen, kan er mogelijk niet van dood door schuld gesproken worden, aldus het OM. Ook staat niet vast dat de artsen iets hebben gedaan waardoor dat bewezen kan worden. De nabestaanden van de overleden vrouw en andere betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het besluit niet te vervolgen.

Dood

De vrouw overleed uiteindelijk in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Daar was ze naartoe overgebracht toen de complicaties optraden. Kort na aankomst ging ze dood. Het UMC meldde het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Verdenking dood door schuld

De politie en het Nederlands Forensisch Instituut onderzochten de zaak in eerste instantie. Vorig jaar vorderde het OM in Utrecht een gerechtelijk vooronderzoek, omdat de verdenking van dood door schuld was gerezen. Nu is gebleken dat justitie onvoldoende aanknopingspunten heeft om de zaak voor de rechter te brengen.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Sophie Hankes vz SIN-NL

26 augustus 2010

Een anaesthesiste zei mij vrij snel na het gebeuren dat de oorzaak direct bekend was bij de collega-medici: het betrof het doorprikken van een belangrijk intern lichaamsdeel.

Dit was de directe oorzaak van overlijden.

Toch schrijft niemand der medici dit op.

Iedereen zwijgt conform de zwijgplicht der maffia.

Gevolg: de plastisch chirurg gaat vrijuit, zoals vrijwel iedere collega die een medische fout begaat.

2% der medici registreert zijn medische fout. De rest wordt niet onderzocht en er wordt niet van geleerd.

En...het Openbaar Ministerie accepteert dit en houdt de schuldige medici en de zwijgende medici de hand boven het hoofd. Nederland heeft haar status als rechtsstaat verloren.

Top