ACTUEEL

Bussemaker wil keurmerken niet verbieden

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid wil keurmerken niet verbieden, maar is wel “een groot voorstander van de normen verantwoorde zorg” en “acht deze leidend in het zorgproces. Een keurmerk is dat niet.” Dit zegt Bussemaker dinsdag in antwoord op kamervragen van Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat jaarlijks zo'n 15 miljoen euro uit de AWBZ-middelen wordt verspild aan waardeloze keurmerken voor zorginstellingen.

Normen verantwoorde zorg zijn leidend

Normen

In de afgelopen periode zijn de normen verantwoorde zorg in toenemende mate geïncorporeerd in de diverse keurmerken, aldus staatssecretaris Bussemaker. Ze vindt het wenselijk om ‘zeer terughoudend’ te zijn met keurmerken naast deze normen voor verantwoorde zorg. Een reden is dat aparte keurmerken extra administratieve lasten met zich mee kunnen brengen. Anderzijds laat ze weten dat een keurmerk als hulpmiddel kan dienen om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering, waar de organisatie staat en welke processen verbetering behoeven. De zorginstelling mogen een keurmerk gebruiken als hen dit helpt bij de implementatie van de normen verantwoorde zorg, zegt Bussemaker. “Ik verplicht de zorginstellingen hier op geen enkele wijze toe”.

Verbod

Bussemaker wil geen verbod op de keurmerken. Ze zegt de zorgkantoren te hebben verzocht bij hun inkoop rekening te houden met de uitkomsten op grond van de indicatoren verantwoorde zorg en niet met de aanwezigheid van een keurmerk. PVV-kamerlid Agema had gevraagd een “verbod op al dit soort nepkeurmerken” in te stellen, “zodat de mensen op de werkvloer zich weer bezig kunnen houden met de zorg voor hulpbehoevenden in plaats van met overbodig papierwinkels en AWBZ-geld hier niet aan wordt verspild”.

Nepkeurmerken

Agema vindt het “te gek voor woorden dat zorginstellingen hun tijd, geld en vooral menskracht inzetten om betekenisloze nepkeurmerken te verwerven” en had Bussemaker gevraagd keurmerken te verbieden.

Meting

Voor de sector VV&T zijn in samenwerking met LOC, NVVA, V&VN, Sting, ActiZ, BTN, ZN, IGZ en VWS normen verantwoorde zorg vastgesteld. Het afgelopen jaar is een eerste meting gehouden waarbij de zorginstellingen zowel intern als extern verantwoording afleggen over de kwaliteit van de geleverde zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top