ACTUEEL

GGZ Friesland stuurt suïcidale oud-patiënten kaartje

GGZ Friesland gaat ansichtkaarten versturen aan mensen die in behandeling zijn geweest na een poging tot zelfdoding. Volgens Annelies de Laat van GGZ Friesland is uit Australisch onderzoek gebleken dat een dergelijke kaart zorgt dat mensen minder snel weer suïcidale gevoelens krijgen.

Wereld Suïcide Preventiedag

Het initiatief is ontstaan in het kader van de Wereld Suïcide Preventiedag op 10 september. Op het kaartje staat een kleurrijke afbeelding. Op de achterkant is een tekst geschreven, waaraan de behandelaar van de geadresseerde een persoonlijke boodschap toevoegt. De kaart wordt een half jaar na de behandeling naar de ex-patiënt verstuurd. GGZ Friesland heeft zo'n dertig suïcidale patiënten per jaar, daarvan komt een ‘groot deel' alsnog door zelfdoding aan het einde.

Geen wondermiddel

Volgens De Laat is de kaart ‘zeker geen wondermiddel'. Toch denkt ze dat het helpt, al zal het maar in een paar gevallen zijn. Ze denkt niet dat mensen door de kaart juist hevig geconfronteerd worden met hun verleden.

Gezamenlijke aanpak

Het Trimbos-instituut heeft een aantal jaar geleden gepleit voor een gezamenlijke en betere aanpak van suïcide door instanties die te maken hebben met suïcide. Dat kunnen ggz-instellingen zijn, leerkrachten en huisartsen.

Door betere training van hulpverleners en intensievere begeleiding van suïcidale patiënten moet het aantal gevallen van zelfdoding naar beneden wordt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die een zelfmoordpoging doen, daarna aan hun lot worden overgelaten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Zwanikken Leenders

9 september 2010

Stuur , geef, zomaar , de bewoners, patiënten die NU langdurig zijn opgenomen in de ggz ook een kaart .dat je aan ze denkt of en omdat ze jarig zijn .

Geen preventie,of duur project , maar gewoon ,omdat je aan ze denkt .

Top