ACTUEEL

LHV naar rechter om boete NMa

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt naar de rechter om de boete aan te vechten die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) eerder deze week aan de vereniging oplegde. De LHV zegt 'buitengewoon ontstemd' te zijn over de berichtgeving van de NMa over de boete.

Schending zorgvuldigheidsplicht

De LHV vindt de boete van de NMa onterecht omdat de NMa zelf op grove wijze haar zorgvuldigheidsplicht heeft geschonden, zo stelt de vereniging in een reactie. De NMa heeft de boete opgelegd voor het verbreken van een deurzegel tijdens een onderzoek op het kantoor van de LHV. Volgens de LHV heeft de verzegeling van de ruimte plaatsgevonden omdat de medewerkers van de NMa hebben geweigerd een uur over te werken en naar huis wilden. "Dat terwijl zij zich volledig bewust waren van het feit dat de LHV is gevestigd in een verzamelgebouw waarbinnen de deuren niet op slot kunnen en waarbij meer dan vierhonderd mensen over een pas beschikken die toegang geeft tot alle verdiepingen", aldus de LHV.

Schandpaal

LHV-directeur Lodi Hennink vindt het onbehoorlijk 'dat de toezichthouder ons aan de schandpaal nagelt'. "De NMa weet precies hoe de vork in de steel zit. De feiten rechtvaardigen op geen enkele manier de suggestieve verdachtmakingen van de NMa."

Misbruik machtspositie

Volgens de LHV heeft de NMa verzuimd om te vermelden dat het zegel ’s nachts is verbroken tijdens een beveiligingsronde door een externe bewakingsdienst en niet door een medewerker van de LHV. Daarnaast heeft de betreffende bewaker dit in een verhoor met de NMa bevestigd en heeft de NMa na de nacht van de verbreking van het zegel niets onrechtmatigs in de betreffende ruimte geconstateerd en is dit ook schriftelijk vastgelegd, aldus de LHV. "Het is stuitend dat een toezichthouder zo haar machtspositie misbruikt, geen rekening houdt met de belangen van onze organisatie en dan als klap op de vuurpijl ook nog eens met een boete komt. Dit is natuurlijk onacceptabel. Wij stappen daarom naar de rechter om het besluit van tafel te krijgen', aldus Hennink.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top