ACTUEEL

Meijerink: Ministerie van VWS moet rookvrij

Gebouwen en bedrijven in Nederland moeten rookvrij worden. Het ministerie van VWS zou het goede voorbeeld moeten geven en alle rookruimtes en rookpauzes in het ministerie dienen te schrappen. Daarvoor heeft voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) donderdag gepleit tijdens een congres in Den Haag.

Mager antirookbeleid

Volgens Meijerink heeft het Nederlandse antirookbeleid niet genoeg opgeleverd. Onderzoek toont aan dat 29 procent van de Nederlanders rookt; in andere westerse landen ligt dat percentage op 23,5 procent. In Noord-Europa rookt ongeveer 15 procent van de bevolking. Volgens hem is in Nederland 13 procent van alle ziektegevallen te danken aan roken.

Korting op ziektekosten

Meijerink wil dat zorgverzekeraars en overheid harder trekken aan maatregelen om gezond leven te bevorderen. Zo zouden zorgverzekeraars mensen een korting moeten geven op de ziektekosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan cursussen om af te vallen of te stoppen met roken. Als ze daadwerkelijk stoppen, zouden ze nog meer voordeel moeten krijgen. Volgens hem zou dat kunnen door kortingen op het verplicht eigen risico. Een gezondere levensstijl kan helpen om het stelsel van gezondheidszorg betaalbaar te houden.

Strengere huisarts

Meijerink wil ook dat huisartsen veel strenger zijn tegen patiënten die roken. Huisartsen hebben eerder gezegd dat ze in de spreekkamer geen politieagent willen zijn. Volgens Meijerink is dat hun plicht. "Ze moeten alle methodes toepassen om mensen te overtuigen en nooit ophouden te zeggen hoe slecht roken is voor de gezondheid.''

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Zwanikken Leenders

26 september 2010

Mensen doen niet wat je zegt

mensen doen wat je doet

Zwanikken Leenders

26 september 2010

Mensen doen niet wat je zegt

mensen doen wat je doet

Zwanikken Leenders

26 september 2010

Mensen doen niet wat je zegt

mensen doen wat je doet

Anonym

26 september 2010

Is deze Meijerink een nieuwe antirook diktator in de dop ?Laat die niet rokers nu eens ophouden met hun zielige oorlog tegen de rokers. Net alsof veel eten, drinken en autorijden niet ongezond zijn. Straks een grote sticker op alle MacDonalds, Heineken blikjes en auto's "Het gebruik hiervan is schadelijk voor u en/of uw omgeving"Deze figuur is een voorbeeld van een betuttelaar 1e klasse. Laat de mensen zelf kiezen hoe ze willen leven.

Melchers

27 september 2010

Uitstekend initiatief. Als we maar zorgeloos door blijven consumeren en alle nadelen op de koop toe nemen is de gezondheidszorg voor onze kinderen straks onbetaalbaar geworden.Wat is er mis mee om mensen voordat ze allerlei nare ziektes krijgen te waarschuwen en te stimuleren om gezonder te gaan leve?. Ik ben daarbij zeker niet voor dwang maar vind dat we zonder meer van onze doktoren mogen verwachten dat ze hun patiƫnten eerlijk voorlichten over de mogelijke consequenties van hun gedrag. Als patiƫnten dan kiezen voor ongezond gedrag dan hebben ze in ieder geval een keuze moment gehad.We zijn in mijn ogen veel te bang om mensen fatsoenlijk te informeren over risico's die ze lopen. Openlijke acceptatie van ongezond gedrag heeft maar een gevolg: veel spijt en ellende in de toekomst.

Met vriendelijke groet,Jeroen MelchersVenezuelastraat 9

2408MA Alphen aan den Rijn

mob. 06 24721724

tel. 0172 233797jeroen.melchers@bluemountainadvies.nl

www.bluemountainadvies.nlMet vriendelijke groet,Jeroen MelchersVenezuelastraat 9

2408MA Alphen aan den Rijn

mob. 06 24721724

tel. 0172 233797jeroen.melchers@bluemountainadvies.nl

www.bluemountainadvies.nl

Anonym

27 september 2010

@Jeroen MelchersHmmm, slecht advies deze keer Jeroen. Je vergeet dat rokers korter leven en dus veel minder tijd hebben om naar de dokter te gaan. Eigenlijk zouden we rokers korting moeten geven voor al die jaren dat ze geen gebruik maken van de zorg. Komt nog eens bij dat het rijk jaarlijks ruim 2 miljard aan de rokers verdient middels de accijns.Wanneer gaan de niet-rokers nu eens betalen voor hun extra kosten aan de gemeenschap ?

Anoniem

11 maart 2011

Jeroen is een buurman van ons en weet alles van rook.Hij stookt DAGELIJKS een open haard en vergeet dat er buren zijn die er gezondheidsklachten van krijgen. Ondanks het verzoek dit te beperken tot een Zater/Zondagavond in de winter. VREEMD!!!

Top