Finance

Slordigheden vervuilen bestand jaarverslagen

Het landelijke bestand met jaarverslagen van zorginstellingen DigiMV blijkt vervuild. Bij ongeveer een op de tien elektronische invulvelden worden fouten gemaakt. Dat meldt Zorgvisie op basis van onderzoek van PricewaterhouseCoopers voor de benchmark van de verpleging en verzorging.

Verwonderpunten

Voor de benchmark van ActiZ analyseert PwC de bedrijfsvoering van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. PwC gebruikt hiervoor de openbare jaarverslagen op de site DigiMV. Bij de verwerking van deze gegevens stuitte Robbert-Jan Poerstamper van PwC op “verwonderpunten”, zoals tarieven van 40 cent of 4000 euro per uur.

Doortellen

Poerstamper houdt het in Zorgvisie op administratieve slordigheden. Als zorgorganisaties een nul te veel of te weinig invullen, telt dit direct door in het digitale formulier.  “Bedragen op DigiMV zijn maal duizend”, legt Poerstamper in Zorgvisie uit. “Als iemand dat niet doorheeft en 1,8 miljoen invult, staat er ineens 1,8 miljard." Eén zorgorganisatie heeft zodoende per abuis 1,4 miljard euro te veel omzet in 2009 ingevuld.

Gevolgen

De vergissingen kunnen gevolgen hebben voor instellingen, aangezien ondermeer banken, adviesbureaus en het ministerie van VWS uit de digitale databnk putten. Directeur Aad Koster van ActiZ heeft daarom de aangesloten zorgorganisaties opgeroepen om te waarborgen dat de juiste gegevens in DigiM

1 Reacties

om een reactie achter te laten

wandelentegenkanker

12 oktober 2010

Tussen jan 2006 en april 2006 hebben wij abusievelijk (!) 600 miljoen te veel gedeclareerd. Dat nieuwe systeem was echt wennen.

Gelukkig is er na 25 jaar wandelen 40 miljoen bij elkaar gebedeld voor onderzoek naar kanker. Bwavo, bwavo, wandelaartjes, Loop door!

Top