ACTUEEL

Branche wil checklist AMC in richtlijnen operaties

De checklist die chirurgen van het AMC in Amsterdam hebben ontwikkeld om de zorg rond operaties te verbeteren, wordt opgenomen in de richtlijnen die chirurgen en anesthesiologen hanteren. Dat meldden de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de Orde van Medisch Specialisten donderdag.

Procedure AMC

De AMC-onderzoekers hebben de procedure, waarin precies beschreven staat aan welke voorwaarden moet zijn voldaan voor een patiënt naar de volgende stap in het behandeltraject mag, getest in zes ziekenhuizen. De sterfte rond operaties bleek met de helft te verminderen. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen donderdag in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

Checklist opnemen in richtlijnen

De beroepsverenigingen werken al geruime tijd aan nieuwe richtlijnen voor de zorg voor, tijdens en na operaties. Het werk van de AMC-chirurgen sluit daar goed bij aan. Zij hebben dan ook besloten de checklist integraal op te nemen in de nieuwe richtlijnen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in de verbetering van de patiëntveiligheid, stellen de drie artsenverenigingen in een gezamenlijke verklaring. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top