ACTUEEL

Kosten cholesterolverlagers dalen scherp

De kosten van het gebruik van cholesterolverlagers is tussen 2007 en 2009 met bijna een derde gedaald. Dit ondanks het feit dat het aantal voorgeschreven statines met 34 procent toenam. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau NIVEL.

 Richtlijn

Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. Ze worden ingezet bij de behandeling van mensen met (een risico op) hart- en vaatziekten. In Nederland zijn verschillende varianten verkrijgbaar, maar de prijs loopt nogal uiteen. Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) raadt in de  standaard voor cardiovasculair risicomanagement aan om de goedkoopste statine voor te schrijven bij nieuwe gebruikers. Deze voorkeursrichtlijn werpt nu vruchten af.

Vergoeding

"In 2006 bestonden er in het voorschrijven van statines door huisartsen nog grote regionale verschillen", aldus NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk. "Die verschillen zijn in een paar jaar tijd veel kleiner geworden, wat is terug te zien in een landelijke trend om vaker simvastatine voor te schrijven. Belangrijk was de vergoedingsmaatregel. Vanaf 1 januari 2009 is de vergoeding van de statines gekoppeld aan de richtlijn. Zorgverzekeraars kozen ervoor simvastatine en pravastatine automatisch te vergoeden. Voor de andere statines moeten patiënten een verklaring van de arts hebben om voor vergoeding in aanmerking te komen. Dit vertaalde zich onmiddellijk in een stijgend aandeel simvastatine."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top