ACTUEEL

Winter presenteert plan voor privaat kapitaal zorg

Winter presenteert plan voor privaat kapitaal zorg

Zorgondernemer Loek Winter van de DC|Groep en de MC|Groep (de voormalige IJsselmeerziekenhuizen) wil dat zorginstellingen hun publiek vermogen aan de overheid kunnen terugstorten zodat er ruimte komt voor private investeringen.

Plannen Loek Winter

Dat stelde Winter tijdens de presentatie van de Skipr 99, woensdag in de Orangerie in 's-Hertogenbosch. Winter had even daarvoor een gesprek gehad met minister Edith Schippers van VWS over dit onderwerp.

Beluister hieronder Winter's toelichting tijdens de presentatie van de Skipr 99:

Faillissementsgolf ZBC's 

Tijdens zijn gesprek met de minister waarschuwde hij ook voor een faillissementsgolf onder zelfstandige behandelcentra (ZBC's) en het einde van het zorgondernemerschap als ZBC's worden gebudgetteerd zoals bij de ziekenhuizen.

Privaat kapitaal

Een week eerder nam de keten van zelfstandige klinieken DC|Groep het initiatief tot een eigen obligatie-regeling. Met de emissie denkt de DC|Groep tussen de drie en vijf miljoen euro aan privaat kapitaal te kunnen binnen halen. Het geld is met name bedoeld om innovatie en uitbreiding mogelijk te maken. Winter zegt in zijn toelichting tijdens de presentatie van de Skipr 99 dat er veel interesse is. Binnen een week had WInter al 40 aanmeldingen á 50.000 euro.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Antoinette Vietsch

19 december 2010

Probleem is natuurlijk: hoe voorkom je dat een instelling die geprivatiseerd wil worden. zijn vermogen op maakt aan nieuwe apparatuur en een nieuw gebouw en dan vervolgens gratis weggaat naar een ondernemer.

Volgens deze visie moet natuurlijk ook bij een negatief vermogen het rijk het vermogen terugstorten en krijgt de ondernemer de instelling gratis.

Het enige probleem: hoe voorkom je dat ondernemers de krenten uit de pap halen? En wanneer moet het rijk weer bijspringen als een instelling failliet gaat, mogelijk door mismanagement of ten gevolge van te riante uitkeringen aan de eigenaar?

Top