ACTUEEL

Gezondheid lijdt onder contact met drinker

Gezondheid lijdt onder contact met drinker

Mensen die omgaan met een zware drinker, kampen vaker met gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek onder drieduizend mensen dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Gezondheidseffecten

Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun gezondheid en welzijn een lager cijfer geven als een familielid, vriend of collega aan de drank is. Ook hebben ze meer last van zaken als chronische pijn, angsten en depressies. De gezondheidseffecten zijn volgens de wetenschappers vergelijkbaar met die van mensen die lange tijd voor iemand met een handicap zorgen.

"Het blootstaan aan zware drinkers kan negatieve gevolgen hebben op anderen", aldus onderzoekster Sally Casswell van de Massey University in Auckland. De resultaten kunnen echter ook door andere omstandigheden zijn veroorzaakt: mensen met een lager welzijn kunnen bijvoorbeeld zelf alcoholisten aantrekken.

Een op drie

Van de ruim drieduizend respondenten gaf een op de drie aan een zware drinker in hun leven te hebben. Zoals verwacht waren de gezondheidseffecten het grootst bij mensen die samenwonen met een alcoholist. Maar volgens de onderzoekers waren ook bij mensen die aangaven dat een collega of een niet zo nabij familielid drinkt, de gevolgen duidelijk zichtbaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top