ACTUEEL

Traumaheli UMCG oefent nachtvluchten

Traumaheli UMCG oefent nachtvluchten

De traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) gaat een maand oefenen met nachtvluchten vanaf het dak van het ziekenhuis. Dat meldde het UMCG vrijdag. De eerste proefvlucht is maandag.

Nachtvluchten toegestaan

De Groningse traumaheli mocht sinds november vorig jaar niet meer 's nachts vliegen, omdat een landing op het dak in het donker niet veilig zou zijn. Dat leidde tot veel kritiek. Medio februari besloot staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) de nachtvluchten toch toe te staan omdat uit onderzoek was gebleken dat de veiligheid niet in het geding is.

Speciale training

Piloten, artsen en verpleegkundigen van het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG hebben afgelopen maand een speciale training gevolgd op vliegveld Lelystad. Tijdens de dertig vluchten die voor maart op de agenda staan, kan het MMT oefenen met nachtkijkers en speciale navigatieapparatuur. Per avond wordt er vanaf het dak een keer geland en een keer opgestegen. De vluchten, waarbij gevlogen wordt boven militair oefengebied de Marnewaard, duren tot uiterlijk tien uur 's avonds. Omwonenden van het UMCG zijn over de vluchten geïnformeerd.

Tijdens de oefenvluchten is uit voorzorg een tweede MMT-team paraat. Dit team rukt dan uit met een speciaal uitgeruste ambulance.

Het UMCG zoekt nog naar een nieuwe, definitieve standplaats voor de traumaheli. De voorkeur gaat uit naar een meer centrale plek in de noordelijke provincies, zodat de heli bij calamiteiten buiten Groningen sneller ter plaatse kan zijn. Het helidak op het UMCG blijft wel in gebruik om patiënten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top