ACTUEEL

KNMG vreest vertraging gegevensuitwisseling

KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman is bang dat met het mogelijke stranden van het wetsvoorstel EPD ook de landelijke uitwisseling van gegevens via de elektronische snelweg vertraging oploopt. Dit schrijft Medisch Contact op de website.

Discussie ontspoort

Een meerderheid van de senatoren in de Eerste Kamer bleek deze week grote bezwaren te hebben tegen de invoering van het EPD. Ook federatiepartner LHV zou niets in het voorstel zien. Nieuwenhuijzen Kruseman vraagt zich ook af of het nu nog niet te vroeg is om een landelijk systeem bij wet regelen. “Maar op dit moment dreigt de discussie te ontsporen”, Aldus Kruseman in Medisch Contact. “In plaats van een discussie over de ins en outs van een wettelijke regeling lijkt de vraag centraal te staan of wij een landelijke standaard voor elektronische uitwisseling van gegevens wel nodig hebben. De emotie lijkt de overhand te hebben gekregen over de ratio.”

Voordelen

Kruseman is overtuigd van de voordelen van een landelijk schakelpunt, waar regionale systemen stap voor stap op kunnen aansluiten. Door invoering van een landelijke standaard is beveiliging beter mogelijk. Ook vereenvoudigt dit bovenregionale beschikbaarheid van gegevens. “In de toekomst zal steeds vaker sprake zijn van taakverdeling tussen ziekenhuizen en concentratie van zorg. Dat betekent méér zorgverlening buiten de regio. Dat beseffen tegenstanders van bovenregionale gegevensuitwisseling onvoldoende. Bovendien houd je de ontwikkelingen op het gebied van e-health niet tegen. Je kunt het maar beter geregeld hebben”, is de opvatting van Kruseman.

Vermijdbare fouten

VVD-senator Heleen Dupuis zei te betwijfelen dat een landelijk EPD het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames en sterfgevallen terugdringt. Daarmee mist zij volgens Kruseman een essentieel punt, zo schrijft Medisch Contact. “Digitalisering maakt de zorgverlening wellicht niet beter, maar wel doelmatiger. Bellende en faxende artsen zijn niet efficiënt. Vaak krijgen zij de juiste mensen niet aan de lijn omdat deze aan het werk zijn. Doelmatigere uitwisseling van gegevens maakt de zorg sneller en efficiënter.”

Uitstel

Minister Schippers van VWS heeft tot 29 maart uitstel gekregen voor de beantwoording van de kritische vragen van senatoren. Kruseman hoopt dat de emotie bij tegenstanders door de vertraging wegebt en de ratio terugkeert. “Ik zou de minister aanraden om het wetsvoorstel tijdelijk in te trekken. Het zou desastreus zijn als de doorontwikkeling van landelijke uitwisseling van elektronische gegevens strandt.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Wel

20 maart 2011

Terecht stelt Kruseman dat er een landelijke standaard nodig is. Aan zorg ICT is veel te verbeteren, zelfs zorgbreed beveiligde e-mail is er nog niet terwijl die techniek daarvoor al tientallen jaren beschikbaar is. Denk ook eens aan verplicht gebruik van de UZI-pas voor ieder zorginformatiesysteem op het internet. Dit soort maatregelen vereisen een centrale regeling. De conceptwet voor het Landelijk EPD is vast niet 100% maar maakt tenminste een begin aan standaards. In de Automatisering Gids schreef ik een artikel met meer voorbeelden. http://comfort-ia.nl/artikel-minister-moet-informatievoorziening-zorg-vlot-trekken

John

20 maart 2011

Toen ik bezwaar kon indienen om opgenomen te worden in het EPD heb ik dit onmiddellijk gedaan. Lekkere geldverslindende operatie. Het is toch niet normaal meer in dit land. Je internet verkeer wordt gelogd, van je mobiele telefoon is zelfs na maanden nog te traceren waar die zich bevond. Via de camera's langs de weg (kentekenregistratie, zogenaamd bedoelt om de verkeersdoorstroming te monitoren) is uw route precies na te gaan. Je kan nergens meer lopen zonder door een camera opgenomen te worden. Je banktransacties zijn door de instanties opvraagbaar. Alle instanties zijn met elkaar gelinkt door DigiD. Paspoortje verlengen? eerst even vingerafdrukken verstrekken. Alle gegevens van je OV-chipkaart worden ook gelogd. Het liefst willen ze contant geld zo snel mogelijk afschaffen zodat ze dan kunnen zien welk merk kauwgom je gebruikt. Let maar op, dit gaat niet lang meer duren. Lekker naïef om te zeggen: "ik heb niets te verbergen". Stoppen met al die zooi en geef de mensen de vrijheid terug. Laat mensen zelf kiezen wat ze willen. Mijn Poolse tandartsassistente hoeft niets te weten van mijn medische geschiedenis. Besteedt het geld maar aan betere zaken. Vorige week mijn huisarts gebeld voor een voor een afspraak. Een gebrekkig Nederlands sprekende heer vertelde mij dat er over 8 !! dagen een plekje was. Ik bedoel maar. Ik schrijf bijna nooit iets in forums maar hier ben ik echt pissed over. Wedden dat iedereen volgend jaar een RFID chip geïmplanteerd krijgt (deze zijn er al, zo groot als een rijstkorrel). Dan kunnen ze nog meer van je nagaan. Gelukkig heeft mijn werkgever de blackbox in mijn auto afgeschaft anders kon die ook nog nagaan hoelang ik op de wc zit na het tanken bij een tankstation. Graag zo veel mogelijk reacties. we moeten toch iets kunnen stoppen?

Top