ACTUEEL

Nederlandse rokers weten weinig over meeroken

Nederlandse rokers weten weinig over meeroken

De kennis van Nederlandse rokers over de schade van meeroken blijft flink achter bij die van inwoners van andere landen. De overheid zou een deel van de tabaksaccijns in een fonds moeten stoppen, zodat er structureel gewerkt kan worden aan het verbeteren van de kennis over de gezondheidsschade die roken veroorzaakt.

Ontmoedigingsbeleid

Dat zegt hoogleraar tabaksontmoedigingsbeleid Marc Willemsen van de Universiteit Maastricht in een reactie op het dinsdag verschenen rapport van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project), waaraan twintig landen meewerken. Antirookorganisatie Stivoro betaalt in Nederland mee aan het onderzoek. Slechts 61 procent van de Nederlandse rokers is zich bewust van de schade die meeroken veroorzaakt, terwijl dat in Frankrijk en op Mauritius 96 procent is. In de Verenigde Staten ligt het bewustzijn onder rokers op 80 procent.

De universiteiten van Maastricht, Leiden en Amsterdam werken voor Nederland mee aan het langlopende ITC Project onder leiding van Willemsen. In elk land krijgen ongeveer tweeduizend volwassenen elk jaar een vragenlijst voorgelegd over het effect van antirookcampagnes. Volgens een wereldwijd verdrag moeten campagnes een essentieel onderdeel zijn van tabaksontmoedigingsbeleid. “Maar in Nederland gebeurt het nog steeds hap-snap”, zegt Willemsen. “Soms gebeurt er jarenlang vrijwel niks op dat gebied.”

Overtuiging

China geeft helemaal geen voorlichting over roken. Toch weet 68 procent van de Chinese rokers dat ze longkanker kunnen krijgen. Nederlandse rokers scoren maar iets beter met 70 procent, terwijl 94 procent van de Franse rokers die relatie legt. “Nederlanders zijn ook niet zo makkelijk te overtuigen. Ze bagatelliseren graag boodschappen die ze liever niet horen en ze zijn minder bezorgd over hun lichaam dan bijvoorbeeld Fransen. Dat kan een verklaring zijn”, denkt de Maastrichtse hoogleraar.

Draagvlak

Willemsen denkt dat het draagvlak voor antirookmaatregelen toeneemt als de voorlichting over gezondheidsschade door meeroken duidelijker wordt. “Neem de rookrvije horeca, die discussie duurt hier maar voort. In landen waar mensen overtuigd zijn van de schade door meeroken, is dezelfde maatregel goed ontvangen.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

VSJ

13 april 2011

Het is een beetje onze cultuur denk ik. Nederlanders zijn helemaal niet zo vooruitstrevend maar willen het liefst dat alles zo blijft zoals het was. Roken in de kroeg van tante mien en bevallen zonder ruggeprik. Liefst thuis in de stal. Zie mijn blog voor meer inhoudelijk commentaar op het rookdebat.

Anoniem

13 april 2011

Mijn blog: http://got-the-tshirt.blogspot.com/

Top