ACTUEEL

Voorlopig geen thuisbevallingen in buurt Oss

Verloskundigen uit Oss adviseren zwangere vrouwen in het gebied ten noorden van Oss om voorlopig niet thuis te bevallen. De verloskundige kliniek van ziekenhuis Bernhoven in Oss wordt eind april gesloten wegens gebrek aan gespecialiseerd personeel. De aanstaande moeders moeten voorlopig uitwijken naar ziekenhuizen in Den Bosch of Veghel.

Te lange reistijd

Volgens woordvoerster Karin Vestjens van de verloskundigen zouden vrouwen die bijvoorbeeld uit de dorpen Lith, Oijen en Megen komen, in noodgevallen langer dan dertig minuten reistijd nodig hebben om met de auto bij een ziekenhuis te komen voor de bevalling. Volgens de normen is dat niet veilig, vinden zij.

Verloskunde

De situatie is tijdelijk omdat ziekenhuis Bernhoven in 2013 een nieuwe vestiging opent in Uden. In die nieuwbouw komt een kliniek voor verloskunde. Volgens de verloskundigen is er wel hulp beschikbaar als hoogzwangere vrouwen onverwachts moeten bevallen in het gebied ten noorden van Oss.

Babysterfte

Het systeem van thuisbevallingen staat in Nederland ter discussie nadat gebleken is dat de babysterfte in ons land bijna de hoogste is van heel Europa. Ongeveer een op de honderd kinderen sterft in de periode vlak voor, tijdens en na de geboorte. Dat zijn ongeveer 1700 baby's per jaar.

Spoedgevallen

Deskundigen noemen de lange reistijd in spoedgevallen naar het ziekenhuis als één van de oorzaken. Anderen noemen de overdracht van de aanstaande moeder van de verloskundige aan de gynaecoloog als reden. Bij problemen duurt het lang voordat de moeder bij de gynaecoloog terecht kan. Die moet vaak dan nog belangrijke informatie over de situatie van moeder en kind verzamelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft als doel de babysterfte binnen vijf jaar met de helft te verminderen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top