ACTUEEL

Speciale poli kan honderden hartpatiënten redden

Een speciale polikliniek voor patiënten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren kan honderden sterfgevallen en duizenden ziekenhuisopnames voorkomen. Dat stelt cardioloog Robert Tieleman van het Martini Ziekenhuis op basis van onderzoek dat hij samen met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) verrichte.

Samenwerking

“Dankzij een goede checklist, een betere samenwerking en bundeling van kennis is de behandeling beter”, licht cardioloog Tieleman de voordelen van een speciale poli –zoals het Martini ziekenhuis al drie jaar heeft- toe. “Speciaal opgeleide verpleegkundigen screenen, behandelen en begeleiden de patiënten onder supervisie van een cardioloog. Speciaal ontwikkelde software maakt dat we geen stappen overslaan. Alles bij elkaar kunnen we op deze manier een nog beter behandelplan voor de patiënt opstellen. Bovendien worden de patiënten optimaal begeleid bij het aanleren van een gezondere leefstijl.”

Therapietrouw

Een van de onderscheidende aspecten van de behandeling in de poli is het  voorschrijven van antistolling. “Op de boezemfibrillerenpoli blijkt dat deze beter wordt voorgeschreven dan op een gewone cardiologische poli”, aldus Tieleman. “Daarnaast kan het zijn dat de therapietrouw van de patiënten beter was dan in de reguliere groep, omdat zij meer uitleg kregen en intensiever waren voorgelicht en begeleid door de gespecialiseerd verpleegkundige.”

Resultaten

Het onderzoek wijst uit dat met de speciale poli duidelijke resultaten worden geboekt. Dankzij de poli  kwamen bijna vier maal minder patiënten te overlijden (1,1 procent in de poli tegen 3,9 in de controlegroep). Ook waren er minder ziekenhuisopnames (13,5 procent inde poli  tegen 19,1 procent in de controlegroep). “Wanneer deze resultaten representatief zijn voor heel Nederland, betekent dit dat vele duizenden ziekenhuisopnames en honderden, misschien zelfs duizenden doden door de gevolgen van boezemfibrilleren voorkomen kunnen worden”, zegt Tieleman. Boezemfibrilleren is bij 200 duizend Nederlanders vastgesteld en is daarmee de meest voorkomende hartritmestoornis.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Taco te Gussinklo

6 mei 2011

Een fraai resultaat. Ik denk dat de kennisoverdracht wel eens cruciaal kan zijn geweest. De onderzoeker benoemt dat aspect ook.

Is het misschien mogelijk om het aspect 'laaggeletterdheid' bij de uitkomsten te betrekken?

Zie bericht over Amerikaanse studie bij Hartfalen:
http://www.dutchbuttonworks.com/2011/05/hartfalen-en-laaggeletterdheid/

Top