ACTUEEL

Meldpunt ouderenmishandeling van start

Meldpunt ouderenmishandeling van start

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft woensdag een meldpunt voor ouderenmishandeling geopend. Daarmee voldoet de IGZ aan een wens van minister Edith Schippers van VWS.

Schippers kondigde in januari vijf prioriteiten aan waarmee ze de veiligheid van zorg garandeerd. Ze beloofde toen ook meer toezicht op ouderenzorg. Alleen mishandeling door zorgpersoneel, zoals medewerkers van bijvoorbeeld verpleeghuizen, kan bij het meldpunt van de IGZ worden gemeld. Als ouderen mishandeld worden door bijvoorbeeld familieleden moeten ze aankloppen bij een ander meldpunt, namelijk het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Het nieuwe meldpunt van de inspectie belooft melders die per ongeluk bij het verkeerde loket aankloppen, door te verwijzen naar het juiste adres.

Mishandeling

Het telefoonnummer van het meldpunt voor mishandeling, gepleegd door zorgpersoneel, is: 088 - 120 50 50. Deskundigen vermoeden dat mishandeling van ouderen relatief veel voorkomt. Exacte cijfers zijn er niet. Er worden weinig meldingen gedaan. Schattingen gaan ervan uit dat een op de twintig ouderen te maken heeft met een vorm van mishandeling. Het kan gaan om schelden, slaan, vastbinden of opsluiten. Ook komt het voor dat senioren 'voor straf' geen eten krijgen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Josephine

15 juni 2011

Mooi dat dit meldpunt er nu is. Maar ik blijf het vreemd vinden dat mishandeling binnen zorginstellingen niet gewoon bij Justitie gemeld kan worden. Het slachtoffer kan nu dus naar de contactverzorgende, geestelijk verzorger, maatschappelijk werker, arts, directeur of clientenraad. Ook is er nog een zogenaamde onafhankelijke klachtenafhandelaar. Het lijkt mij zinnig om al deze personen te verplichten de klachten die zij binnen krijgen linea recta door te sturen naar dat IGZ-meldpunt, want nu is alle informatie versnipperd.
Nog twee vragen: wat is de definitie van mishandeling? en hoe komt een demente bejaarde aan een telefoon of telefoonnummer? Kan iemand mij daar antwoord op geven?

Anoniem

15 juni 2011

als aanjager vorig jaar van een onafhankelijk bureau vertrouwensarts ouderenmishandeling; een voorstel dat ik o.m. stuurde aan de KBO, betreur ik het dat
het nog wachten is op een dergelijk bureau.
Dit bureau moet absoluut onafhankelijk zijn, net als de evenknie voor kindermishandeling en ook een 0800 nr krijgen!
Elke vorm van mishandeling door wie dan ook hoort er thuis, niet alleen door professionals, de meldpunten huiselijk geweld doen niets, er werken sociale academiemensen wier praatjes nutteloos zijn; je hebt er niets aan, gauw afschaffen en vervangen door EEN landelijk bureau. Dat was het idee dat ik vorig jaar doorspeelde aan de KBO en anderen.E3eH

Top