ACTUEEL

GroenLinks wil uitstel stemming pgb-plannen

GroenLinks wil uitstel stemming pgb-plannen

GroenLinks wil niet dat de Tweede Kamer donderdag stemt over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg inkopen. Kamerlid Linda Voortman vindt dat de stemmingen moeten worden uitgesteld tot het Centraal Planbureau (CPB) de effecten ervan heeft doorgerekend.

Berekeningen

Volgens haar is er een groot verschil tussen de berekeningen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) en belangengroep Per Saldo. De gehele oppositie vroeg al om zo'n doorrekening, omdat de vrees bestaat dat de zorg voor mensen zonder pgb duurder wordt.

Stijgend bedrag

Veldhuijzen van Zanten wil de gestaag stijgende kosten van het populaire pgb intomen: ze vergeleek het met een luchtballon met een veel te zware mand eronder die dreigt neer te storten. In 2011 gaat er 2,4 miljard euro naar het pgb en de komende jaren stijgt dat bedrag. De ingreep moet voorkomen dat er in 2015 een overschrijding van 900 miljoen euro is. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 juni 2011

Heeft VWS niet het afgelopen jaar het CPB omgekocht met extra FTE voor het CPB? Ik denk dat VWS niets te vrezen heeft van het CPB. Desondanks zal VWS/kabinet tegen een doorrekening zijn om twee redenen: 1. Iedereen weet dat de berekeningen niet kloppen en het CPB zal het niet leuk vinden om de berekeningen van VWS te moeten steunen; 2. VWS/kabinet heeft slechts een kleine window of opportunity voor het doorvoeren van bezuinigingen. Er zijn voorlopig geen verkiezingen, en tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer dan zijn de meeste mensen de bezuinigingen al weer vergeten. Als de bezuinigingen later worden uitgevoerd dan zal dat wel stemmen kosten voor de regerende partijen.

Gonny

1 juli 2011

Niet slim van Groen Links! De plannen van dit kabinet zijn op dit punt naast terecht ook goed onderbouwd. Links heeft van de zorg de afgelopen jaren een puinhoop gemaakt!

Top