ACTUEEL

IGZ gaat strenger toezien op dwang en drang

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger toezien op het terugdringen van dwang en drang in de ggz. Dat meldt Psy.

De daling van het aantal separaties in de ggz stagneert omdat de sector zich niet houdt aan de regels voor separatie, zo meldt Psy. Onlangs ondertekenden GGZ Nederland en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) een samenwerkingsverklaring, die moet leiden tot het sneller terugdringen van dwang en drang. Instellingen moeten zich beter gaan houden aan de richtlijn die voorschrijft dat na een week separeren intern advies wordt ingewonnen bij een deskundige. En als een separatie langer duurt dan enkele weken, is de instelling straks verplicht externe consultatie in te schakelen.

Vanaf 2012 verplicht 

De Inspectie zal scherper gaan toezien op het naleven van die normen. Psy citeert Monique Schippers, programmaleider ggz bij de Inspectie. Zij kondigde het scherpere toezicht vorige week aan tijdens een symposium over externe consultatie in de psychiatrie. “Vanaf 2012 is de interne consultatie na een week separatie verplicht. Daar gaan we ook op toetsen. En als een separatie toch langer duurt, is de instelling straks na drie of vier weken verplicht externe consultatie in te schakelen. Zij moet dus de deuren openzetten voor externe deskundigen die mogelijk handvatten kunnen aanreiken om de separatie te beëindigen.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 juli 2011

Er moet een HELE sterke en diepgaande controle komen op dwang en drang in de psychiatrie.Er wordt nog zeer veel machtsmisbruik gepleegd met betrekking tot separaties.Deze gebeuren nog vaak onnodig,en achteraf wordt erover gelogen en/of ze worden niet geregistreerd of gemeld bij het de igz.De schadelijke gevolgen voor kwetsbare patienten zijn verschrikkelijk.Voor het leven getekend,door instellingen die zich zorginstellingen noemen,maar dat absoluut niet zijn.Beter nog worden de separeers afgeschaft,of beter nog,dit MOET GEWOON!WE LEVEN TOCH NIET MEER IN DE MIDDELEEUWEN!de psychiatrie mishandeld mensen,en ook (zeer)jonge kinderen!

Top