ACTUEEL

Maasstad trekt boetekleed aan

Bestuursvoorzitter Paul Smits erkent dat het Maasstad Ziekenhuis “onvoldoende scherp geweest” bij de aanpak van de Klebsiella-bacterie. Ook betreurt het ziekenhuis het “ten zeerste”dat zeventig patiënten in het ziekenhuis besmet zijn geraakt.

Smits deed zijn uitspraken donderdag tijdens persconferentie in het ziekenhuis. Smits erkende dat het ziekenhuis in retrospectief op twee momenten anders had kunnen handelen. Om te beginnen had het ziekenhuis december vorig jaar direct na de ontdekking van de besmetting het RIVM moeten inseinen. Ook had het ziekenhuis de besmetting in mei sneller naar buiten kunnen brengen. De inschatting van de raad van bestuur was dat “de juiste maatregelen” genomen waren. “Maar we kunnen niet ontkennen dat de uitvoering niet honderd procent is geweest, want er zijn heel veel mensen besmet geraakt”, aldus Smits. “We zijn onvoldoende scherp geweest in de uitvoering."

Supervisor

Niettemin wees Smits de kritiek van de hand dat de raad van bestuur niet "in control" zou zijn. "Die kritiek deel ik niet”, aldus Smits. “We horen nu iedere dag alles. Hoe veel patiënten er zijn, als er een bijzondere uitslag is." Tijdens de persconferentie maakte Smits ook bekend dat epidemioloog professor Marc Bonten de rol van externe supervisor gaat vervullen. Bonten moet er voor gaan zorgen dat de arts-microbiologen en de ziekenhuishygiënisten beter gaan samenwerken. De inspectie constateerde dat deze samenwerking te wensen overlaat, met soms tegengestelde adviezen als resultaat.

Patiënten

Smits verwacht dat het ziekenhuis begin volgende week contact heeft gehad met alle ruim 1800 patiënten die mogelijk besmet zijn. Het gaat om mensen die op een kamer hebben gelegen met iemand die besmet is geweest. Tot nog toe zijn 1100 patiënten benaderd. Zij zijn allemaal gebeld en krijgen een brief thuis of ze een kweekje willen opsturen zodat het ziekenhuis kan testen of ze drager zijn van de bacterie.

Verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis woensdag voor ten minste twee maanden onder verscherpt toezicht. Als het Maasstad Ziekenhuis zich niet aan de aanbevelingen van de inspectie houdt, kunnen zwaardere maatregelen, zoals een p

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 juli 2011

Tja wat kan Paul Smits anders zeggen als hij zijn positie en reputatie wil beschermen: "nee wij vinden het niet erg", en "nee, controle hebben wij als bestuur niet".

Jansen2

21 juli 2011

"De inspectie constateerde dat deze samenwerking te wensen overlaat, met soms tegengestelde adviezen als resultaat."

Niettemin wees Smits de kritiek van de hand dat de raad van bestuur niet "in control" zou zijn. "Die kritiek deel ik niet”, aldus Smits. “We horen nu iedere dag alles. Hoe veel patiënten er zijn, als er een bijzondere uitslag is."

En het gaat hier dus om het woordje "nu". Nu horen wij iedere dag etc.

En dat was gisteren niet het geval. Sinds september 2010 was al bekend dat er doden vielen in Maasstad Ziekenhuis door nalatigheid inzake multiresistente ziekenhuisbacterie. Inmiddels zijn er 25 doden geteld en 1.800 mogelijk besmet. (En die kunnen weer anderen besmetten). Afrikaanse/Indiaase/Chinese toestanden in het Rotterdamse. En in Nederland geheel onnodig. Richtlijnen, standaarden, protocollen en kennis sinds 1842 aanwezig.

Geen wonder dat Smits van enige erkenning van schuld niets wilde weten.

We zijn "nu" in control.

Een hele geruststelling.

merhai

22 juli 2011

De RvB is eindverantwoordelijk en heeft dus gefaald in al die maanden.
Als er een dokter was die verantwoordelijk was voor zoveel doden zou die nooit meer werken.
Deze bestuurder dient op te stappen of strafrechterlijk vervolgt te worden. Het tuchtcollege kan hier namelijk niets tegen doen.
Mijn advies aan alle nabestaanden is zich te bundelen tot een vereniging , de RvB hoofdelijk aansprakelijk te stellen en van het OM te eisen dat ze hem opsluiten en vervolgen.

Jansen2

22 juli 2011

Waarom handhygiëne?

semmelweis

Het is belangrijk dat wordt voorkómen dat micro-organismen van de ene patiënt naar de ander patiënt worden overgedragen.

Een goede handhygiëne door zorgmedewerkers wordt beschouwd als de meest effectieve manier om ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Hoewel de richtlijnen ten aanzien van deze handhygiëne reeds lange tijd aanwezig zijn, worden deze richtlijnen slecht gevolgd. Uit recent onderzoek blijkt dat er in minder dan 40% van de relevante gelegenheden ook daadwerkelijk handhygiëne wordt toegepast. Geschat wordt dat het aantal ziekenhuisinfecties met 40 tot 50% kan dalen als deze richtlijnen optimaal worden nageleefd.

Wassen of desinfecteren?

Desinfectie van niet-zichtbaar verontreinigde handen met een handalcohol heeft de voorkeur boven reiniging. De reden hiervoor is dat handalcohol meer huidvriendelijk is, minder tijd kost en meer micro-organismen doodt.

Desinfectie met handalcohol heeft ook als voordelen dat het op de plek van verzorging gebruikt kan worden en dat men onafhankelijk is van de aanwezigheid van een wastafel.

Wanneer de handen zichtbaar zijn verontreinigd of plakkerig aanvoelen, worden ze altijd gewassen met water en zeep. Handalcohol heeft namelijk geen reinigende werking en kan dus ook niet voor handreiniging worden gebruikt.

Sieraden

kunstnagelsIn de patiëntenzorg mogen geen ringen, polshorloges, armbanden worden gedragen, evenmin als kleding met lange mouwen. Dit zijn namelijk ware bronnen van micro-organismen. Ook is het dragen van lange (kunst)nagels ten zeerste af te raden.Bronnen: CDC 2002 en symposium 'Handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen' (4 november 2008).Desinfectie momenten
indicatie 1 Voor contact met patiënten in beschermende isolatie.

Om te voorkomen dat micro-organismen van elders in het lichaam van de patiënt terechtkomen.

Bijvoorbeeld bij patiënten met brandwonden of neutropenie.
indicatie 2 Voor een invasieve handeling.

Om te voorkomen dat micro-organismen in het lichaam van de patiënt terechtkomen. Deze micro-organismen kunnen afkomstig zijn van de medewerker, de directe omgeving of van de patiënt zelf.

Voorbeelden: inbrengen (blaas)catheters, canules (venflons); geven van injecties; openen van vasculaire toegangssystemen (centrale lijn, TPV); verzorging van drains; verwisselen van infusen; toediening van medicatie via een infuus of spuitpomp; geven van oogdruppels.
indicatie 3 Tijdens de verzorging van patiënten bij de overgang van vuil naar schoon.

Om te voorkomen dat micro-organismen van de patiënt zelf elders in zijn lichaam terechtkomen.

Voorbeelden: na het verwijderen van vuil verband en voor het aanbrengen van schoon verband; na het uitzuigen van keel en/of longen; na mond- en gebitsverzorging; na contact met urine, faeces, braaksel, sputum, bloed, speeksel en traanvocht.
indicatie 4 Na direct patiëntencontact.

Om te voorkomen dat micro-organismen van de patiënt via de medewerker verder worden verspreid.

Voorbeelden: na lichamelijke verzorging of onderzoek; na het geven van wisselligging of de patiënt rechtop zetten; na bloeddruk meting en pols tellen.
indicatie 5 Na het verlaten van de kamer van een patiënt in contact isolatie.

Om te voorkomen dat pathogene micro-organismen van de patiënt via de medewerker verder worden verspreid.

Bijvoorbeeld bij een patiënt in isolatie wegens besmetting met MRSA, Norovirus etc.
indicatie 6 Na het uittrekken van handschoenen.

Om te voorkomen dat micro-organismen van de medewerker terecht komen bij de patiënt of zijn omgeving.
indicatie 7 Na contact met de directe omgeving van de patiënt.

Om te voorkomen dat micro-organismen van de patiënt die zich ook in zijn directe omgeving bevinden via de medewerker verder worden verspreid.

Voorbeelden: na het instellen van infusen en pompen; na contact met bewakingsapparatuur; na het opmaken of verschonen van het bed; na contact met het nachtkasje/bedtafeltje.Bronnen: WIP richtlijn handhygiëne medewerkers (2007), Universitätsklinikum Münster (Institut für Hygiene) en A. Widmer, Basel, Zwitserland

En zo gaat het maar door.

Sinds 1842 bekend en in alle ziekenhuizen, behalve het Maasstad Ziekenhuis, getracht door te voeren. Continue campagnes. Wereldwijd. Tevergeefs. Nog steeds gaan er in Nederland geheel onnodig 1.700 mensen dood door slechte naleving van sinds 1842 bestaande protocollen door medici, inclusief de medisch specialisten.

En dan durven zeggen: "wij zijn nu in controle"?

I.N. Triest

24 juli 2011

Hier mogen de RVB , de microbioloog en de artsen toch niet mee wegkomen/ 25 doden en dan wat obligate excuses. De nabetsaanden mogen weer 10 jaar gaan procederen en niets bereiken, doodgaan van frustratie
Wanneer wordt de IGZ, Min VWS, Justitie wakker dat het grove nalatigheid is zo niet doodslag als je door laksheid 25 mensen laat sterven , In wat voor land leven we , is dit een rechtstaat of een klassen justite en doofpot natie ???

Top