ACTUEEL

Regeldruk meer dan verdubbeld na liberalisering

Regeldruk meer dan verdubbeld na liberalisering

Het aantal wetsartikelen waarmee de zorgsector gereguleerd wordt is sinds de liberalisering met 230 procent toegenomen. Dit komt naar voren in de bundel ‘Een multidisciplinair perspectief op marktwerking in de zorg’ van de Universiteit Utrecht.

In het boek zijn drie masterscripties gebundeld, die elk een onderdeel van de marktwerking belichten. Onderzoekster Suzanne Heijnen richt zich hierbij op de regeldruk in de zorgsector. Voor haar onderzoek nam ze elf wetten onder de loep, waaronder  de Wzv, Wtzi, Wtg en Wmg. Conclusie: het gedeeltelijk vrijgeven van de sector heeft geleid tot een explosieve groei van het aantal wetsartikelen alsook het aantal woorden en bepalingen per wet, zo meldt juridisch vakblad  SC Online op basis van het onderzoek.

Afbakening

Volgens Heijnen is deze ogenschijnlijke paradox te verklaren uit het feit dat liberalisering een nauwkeurige  afbakening vraagt van wat wel en wat niet aan de vrije markt kan worden overgelaten. Een dergelijke afbakening betekent ook dat juridisch moet worden vastgelegd hoe en wie er op het wetgevingskader toeziet. Daarnaast constateert Heijnen dat uitbreiding van de wetgeving altijd nieuwe regels in de hand werkt. Wanneer één wet wordt aangepast, zullen ook gerelateerde bepalingen in de aanpalende wetgeving moeten worden veranderd, waarmee de regeldichtheid telkens verder groeit.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

28 juli 2011

En er is daarbij nog eens de regeldruk en administratieve last die de verzekeraars en toezichthouders opleggen aan zorgaanbieders en verzekerden. Die regeldruk vloeit rechtsstreeks voort uit de wettelijk opgelegde regeldruk.

Alles moet worden verantwoord en verantwoording betekent vastleggen. Minutenregistratie in de zorg.

De OESO heeft berekend dat in een privaat zorgstelsel rond de 10% van de zorguitgaven wordt besteed aan het papierwerk. In een nationaal ziekenfondssysteem zoals Denemarken dit kent is dat 0,5%.

Tel uit je winst als je als beschaafd land dan kiest voor het gezond verstand model. Op 80 miljard euro zorguitgaven is dat 8 miljard. Daar kan een besparing van 51 miljoen op de GGZ niet tegenop.

van Veen

29 juli 2011

Is de datum al bekend waarop dit boek met veel tam tam aangeboden wordt aan de minister?
Leg alle berichten uit het meldpunt van vorig jaar ernaast en de minister moet inderdaad mogelijkheden zien om miljarden te besparen door stevig te saneren in bureaucratie en stevig te investeren in vertrouwen!

Slager

29 juli 2011

Gelukkig heeft de minister nu een pilot uitgezet "regelloze zorg'. Na de pilot zal de minister kijken wat de kwaliteit van de zorg is met minder regels.

Zero

11 november 2011

november 2011, en? Is er iets mee gedaan, gebeurd, door gezet? Nu de premies weer actueel zijn viert kommer en kwel rondom deze verzekeringen voor de verplichte verz. nemer weer hoog tij. Uitgeklede basis verzekering, verhoogde eigen risico, duurdere aanvullende verzekeringen tegen weer lagere vergoedingen. Voorbeeld:
bril vergoeding 75% tot maximum 250 per jaar, maand premie 25 euro waarom zou je de verzekering dan nemen?
Dit zie je steeds meer verschijnen.

OsPlvSmMNgtyEndDm

16 september 2012

Je kunt de app via de appstore ddoalonwen, en dan moet je de school invoeren. Wat je ook kunt doen is via safari (bij ipod ipad etc.) naar de website van magister gaan en de link kopiebren, vervolgens plak je de link in het vakje waar de school in moet voeren. Bij mij werkte het:D

CyHLHyfCyAUymeBAAwT

17 september 2012

cYboLp <a href="http://aplqldyqrugp.com/">aplqldyqrugp</a>

YjdsqKfPoniOKkiNR

18 september 2012

TUuj2K , [url=http://baalrjljiwhp.com/]baalrjljiwhp[/url], [link=http://xfkqghrwmtvs.com/]xfkqghrwmtvs[/link], http://htuhiarucehq.com/

zgkeHQYHNcJsLk

19 september 2012

cHzhwU <a href="http://yqoquxmagiwd.com/">yqoquxmagiwd</a>

Top