ACTUEEL

Hof van beroep wijst deel zorgwet Obama af

Een hof van beroep in de Amerikaanse stad Atlanta heeft een essentieel deel van de zorgwet van president Barack Obama afgewezen. De bepaling dat Amerikanen verplicht zijn een ziektekostenverzekering af te sluiten en kunnen worden gestraft als zij dat niet doen, is volgens het hof in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het hof hield de rest van de wet in stand.

Grondwettelijk of niet

Het Witte Huis heeft laten weten het niet eens te zijn met het vonnis van de rechters. “Het oordeel is een van de vele beslissingen over de wet die we in de komende weken en maanden zullen zien. We hebben er vertrouwen in dat het uiteindelijke oordeel zal zijn dat de wet grondwettelijk is”, verklaarde een naaste medewerker van president Obama.

Juridische strijd

Over de zorgverzekering woedt al langer een juridische strijd. Een rechtbank in de staat Virginia oordeelde eind vorig jaar eveneens dat de verplichting in strijd was met de grondwet. Een hof van beroep in Ohio koos juist de kant van de regering. Naar verwachting zal uiteindelijk het Hooggerechtshof moeten bepalen of Amerikanen kunnen worden verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Omstreden

Obama's omstreden zorgwet wordt aangevochten door 26 staten, die voornamelijk worden geleid door Republikeinen. De tegenstanders stellen dat Amerikanen niet kunnen worden gedwongen een product of dienst te kopen. De wet moet in 2014 van kracht worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top