ACTUEEL

NZa verrekent zich bij compensatie verzekeraars

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een rekenfout gemaakt bij de ex post risicoverevening tussen zorgverzekeraars over 2007. Dat meldt Zorgvisie op basis van een brief van het CVZ.

Door de rekenfout is het mogelijk dat sommige verzekeraars te veel geld uit de onderlinge vereveningspot hebben gekregen, andere juist te weinig. De fout is volgens Zorgvisie aan het licht gekomen nadat een zorgverzekeraar bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) bezwaar aantekende. Bij het nalopen van deze klacht stuitte het CVZ op een fout in de tabel voor hoge kostencompensatie.

Effect

Het is onduidelijk welk bedrag er met de rekenfout gemoeid is. Pas als het NZa nieuwe verrekenpercentages heeft vastgesteld, kunnen de verzekeraars hun  hoge kostencompensatie over 2007 opnieuw berekenen. Het rekenwerk wordt bemoeilijkt door een mogelijk stapeleffect. Volgens Zorgvisie is het zeker dat de fout doorwerkt in de jaren na 2007, omdat de rekensommen voor 2007 ook zijn gebruikt voor compensaties in latere jaren.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 augustus 2011

De ex post risicoverevening is niet veilig bij de NZa :-)

MItrasing

20 augustus 2011

En daar komt ook nog de nieuwe rekening vd nieuwe solvabiliteitseis van DNB bij! Wat fijn voor de premies vd burger.

Top