ACTUEEL

Akademiehoogleraren KNAW krijgen 1 miljoen

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen KNAW heeft vier nieuwe akademiehoogleraren benoemd. Zij krijgen een budget van 1 miljoen euro, zodat zij zich geheel aan hun onderzoek en aan de begeleiding van jonge wetenschappers kunnen wijden.

Benoeming

Milieu-epidemioloog Bert Brunekreef van de Universiteit Utrecht, biofysicus Rienk van Grondelle van de Universiteit van Amsterdam, Paul Hooijkaas, moleculair geneticus aan de Universiteit Leiden en voedingswetenschapper Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit zijn benoemd.

Specialist in gezondheid

Brunekreef is specialist op het gebied van luchtverontreiniging, milieu en gezondheid. Hij toonde onder meer de invloed van schimmel op astma bij kinderen aan. Van Grondelle ontdekte meer over het eerste stadium van fotosynthese. Met lasertechniek liet hij het zeer snel verlopende moleculair proces zien.

Ontwikkeling van medicijnen

Hooijkaas ontcijferde de interactie tussen een bepaalde bacterie en planten. Deze ontdekking wordt wereldwijd gebruikt voor de modificatie van onder meer tabak en maïs. De laatste jaren krijgt de ontwikkeling van medicijnen veel aandacht.

Relatie eten en gezondheid

Kromhout toonde als eerste aan dat twee keer per week vette vis eten de kans op een hartinfarct halveert. De wetenschapper heeft ook verklaard waarom hart- en vaatziekten in mediterrane landen minder voorkomen. Dat heeft alles te maken met het gebruik van veel plantaardige producten, onverzadigde vetten, groenten en fruit. Kromhout is tevens vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top