ACTUEEL

NPCF wil inspraak bij doorstart EPD

Bij een eventuele doorstart van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) moeten patiënten-(organisaties) medezeggenschap krijgen. Dat stelt Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). “Wij willen een structurele rol hebben bij besluitvorming over het elektronisch patiëntendossier: welke gegevens staan erin, tussen wie worden ze uitgewisseld en waarom?”

Voorwaarden EPD

De NPCF wil dat patiëntenorganisaties betrokken worden bij de ontwikkeling van het EPD. Ook heeft de NPCF ten aanzien van het EPD een aantal voorwaarden waar ze aanvasthoudt bij een mogelijke doorstart. Zo vindt de NPCF dat patiënten toegang moeten hebben tot hun eigen gegevens en dat zij moeten kunnen zien wie hun gegevens wanneer heeft geraadpleegd.

Vragen

De patiëntenorganisatie wil ook graag antwoord op enkele vragen. Hoe worden patiënten geïnformeerd en door wie? Waar moeten patiënten straks terecht met vragen en klachten? En wat als onverhoopt blijkt dat de organisaties die nu aan de deadline werken de deadline niet halen? Dat heeft grote consequenties voor de patiënt, aldus de NPCF.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Harm

23 augustus 2011

NPCF: niet in mij naam.

Anoniem

23 augustus 2011

Hoe kan een vereniging die uit naam van patiënten spreekt dit voorstellen?

Anoniem

24 augustus 2011

En daar is Wilna weer die haar vingertje opsteekt een vraagt: mag ik ook aan tafel? Natuurlijk meisje, als jij wat te zeggen hebt dan mag jij ook aan tafel, maar op dit moment denken wij dat je beter nog even je huiswerk kan gaan maken.

Anoniem

24 augustus 2011

IK ben het helemaal eens met de voorwaarden van de NPCF: als anderen toegang hebben tot mijn dossier wil ik dat uiteraard ook!
En natuurlijk wil ik kunnen zien wie, wanneer mijn dossier heeft ingekeken. Dit om te voorkomen dat jan en alleman, zoals nu aan de orde van de dag is, in allerlei dossiers loopt te neuzen zonder dat men een behandelovereenkomst met de patiënt heeft.

Anoniem

24 augustus 2011

Prima eisen van de NPCF, maar vrijwel irrelevant omdat het NPCF eerder ook niet in staat was om de publieke opinie ook maar een beetje te bewegen. Dus wat schieten we op met de extra voorwaarden van de NPCF?

Anoniem

24 augustus 2011

En deze organisatie heeft destijds de Landelijke huisartsenvereniging eruit gehouden.....Gesubsidieerd door de overheid.

Top