ACTUEEL

Motie van afkeuring voor Veldhuijzen om pgb

GroenLinks, SP en PvdA hebben donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).

Afkeuring

De partijen keuren haar koers af en willen dat de bewindsvrouw eerlijker communiceert over haar plannen met het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg regelen. De motie wordt later donderdag in stemming gebracht, maar kan niet rekenen op de steun van een Kamermeerderheid.

Steun

CDA, VVD en PVV steunen de staatssecretaris. ChristenUnie, D66 en SGP hebben veel kritiek op de plannen maar willen een bewindspersoon die optreedt en die mensen die zorg nodig hebben, daar zicht op biedt, zo gaven Esmé Wiegman (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan. PvdA, SP en GroenLinks vinden de voorstellen op los zand gebaseerd. De plannen zijn niet op orde, de zorg is niet gegarandeerd voor mensen die dat hard nodig hebben en rechten van cliënten worden met voeten getreden, aldus Agnes Wolbert (PvdA).

Belofte

Veldhuijzen van Zanten trof donderdag een getergde oppositie die wilde weten of de staatssecretaris bleef bij de eerdere belofte dat mensen die geen pgb meer krijgen wel dezelfde zorg zouden houden. SP, PvdA en GroenLinks wezen erop dat ze dat de Kamer en de demonstranten op het Plein had beloofd. De bewindsvrouw zei dat ze niet meer wist wat ze precies had gezegd op het Plein waar ze door een paar honderd mensen werd uitgejoeld. Maar dat haar boodschap steeds was geweest dat mensen niet hun recht op zorg verliezen als ze hun pgb kwijtraken.

Eis excuses

De partijen vroegen door en eisten excuses omdat Veldhuijzen onder meer suggereerde dat SP-Kamerlid Renske Leijten die de televisiebeelden had teruggezien het wellicht niet goed had gehoord. Op haar beurt noemde Leijten dat “een bewindsperson onwaardig”. Nadat de motie van afkeuring was aangekondigd, zei Veldhuijzen van Zanten dat het haar speet als haar woorden verkeerd waren begrepen en dat ze “naar eer en geweten had geprobeerd” haar beleid te verdedigen. Voor D66 was dat voldoende om de motie niet te steunen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top