ACTUEEL

Kwart ouderen heeft ongemerkt oogaandoening

Een kwart van de ouderen die zich hebben laten testen in een van de zogeheten oogbussen, bleek een oogaandoening te hebben zonder daarvan op de hoogte te zijn. In de meeste gevallen hadden ze staar, of bijvoorbeeld een bril op de verkeerde sterkte.

Verzorgingshuizen

De oogbussen rijden sinds 2008 rond langs onder meer verzorgingshuizen. Zo’n 40 duizend 60-plussers hebben zich er sindsdien laten testen, werd woensdag bekendgemaakt. Uit de cijfers van de oogbus blijkt dat de helft van de mensen die staar hebben, dat niet in de gaten heeft.

Oogzorgnetwerk

De oogbus is een initiatief van het Oogzorgnetwerk, dat landelijke samenwerking op het gebied van oogzorg nastreeft en in 2008 Zorgonderneming van het Jaar werd. In totaal rijden er vijf bussen rond, die worden gefinancierd door een samenwerkingsverband van meerdere zorgverzekeraars. Het is de bedoeling dat er over vijf jaar in totaal 25 oogbussen zijn. 

(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 oktober 2011

In de VS hebben ze een app gemaakt waarmee mensen zelf kunnen testen. Dat werd gelijk een van de meest populaire medische apps. Dat is veel goedkoper dan 25 bussen.

Top