ACTUEEL

Dodelijke resistente schimmelstam in opkomst

Per jaar overlijden ongeveer 50 mensen een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus. Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig.

Dat stelt arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud. ,,Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt’’, aldus Verweij.

Resistente schimmel

Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. “We vermoeden dat per jaar 200 tot 400 patiënten ernstig ziek raken door de schimmel, tientallen van hen overlijden.” Alleen maar mensen die al ziek zijn, kunnen extra ziek worden van de resistente schimmel. “Het komt in de natuur veel voor, iedereen ademt de schimmels iedere dag in. Maar als je al verzwakt bent, word je er extra ziek door en kan je er zelfs aan overlijden”, aldus Verweij.

nVWA

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft het ministerie al geadviseerd om nader onderzoek te doen naar het gebruik van azolen in de land- en tuinbouw en in huishoudelijke producten zoals zeep, desinfecteermiddelen en verf. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top