ACTUEEL

Psychiatrische patiënt dood na weigering ziekenhuis

Psychiatrisch patiënt Raymond Westendorp overleed omdat het Deventer Ziekenhuis tien keer weigerde hem op te nemen. Dat blijkt uit een bericht in de Volkskrant.

De Volkskrant baseert zich op onderzoek van het tv-programma De vijfde dag (EO) dat donderdagavond wordt uitgezonden. De EO reconstrueert daarin de laatste weken in het leven van Westendorp. Het blijkt dat artsen van het Deventer Ziekenhuis meermaals weigerden om Westendorp op te nemen. Ze hadden geen trek in een lastige onberekenbare man.

Borderline

Volgens de Volkskrant gaven twee artsen later toe dat de psychiatrische achtergrond van Westendorp een rol speelde bij de beslissing om hem niet op te nemen. Westendorp was borderlinepatiënt. Hij was in GGZ Dimence opgenomen nadat hij zijn polsen had doorgesneden. Omdat Westendorp alles steeds opnieuw open sneed, werd hij tot drie keer toe naar de seh gebracht. Daar schreeuwde hij dan dat hij dood wilde.

Isoleercel

Bij Dimence kwam Westendorp door zijn gedrag al snel in de isoleercel, waar hij zich meerdere malen per dag gericht liet vallen. Uiteindelijk bracht hij zichzelf op die manier ernstige verwondingen toe. Naast hersenletsel had hij acht gebroken ribben en een schedelbreuk. Bovendien had hij anderhalve liter bloed tussen zijn longen, waardoor ademhalen moeilijk ging.

Neuroloog

Op een dag raakte hij na een val tijdelijk in coma. De neuroloog van het Deventer Ziekenhuis stuurde Westendorp na een nachtje observatie naar huis: hij kon zijn veiligheid niet garanderen.

Zwijggeld

Westendorp overleed in 2009. De familie kreeg 22.500 euro, onder voorwaarde dat ze zou zwijgen, zo meldt de Volkskrant. In een reactie stelt het ziekenhuis echter dat van zwijggeld geen sprake was. Het zou gaan om een vergoeding voor juridische kosten in het onderzoek na de dood van Westendorp. Met het oog op hun beroepsgeheim willen de instellingen verder niet reageren.

Reacties instellingen

"De familie heeft zelf om een vergoeding gevraagd", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen persbureau ANP. Het ziekenhuis erkent dat de communicatie tussen het ziekenhuis en zorginstelling Dimence haperde. "We hebben een zorgplicht. Normaal weigeren we geen mensen maar de betreffende arts achtte het nodig een bepaald beleid uit te zetten." Volgens een zegsvrouw van Dimence is destijds wel tussen partijen afgesproken niet naar buiten te treden. "Maar daar was zeker geen geldbedrag aan gekoppeld." De communicatie tussen de instellingen is inmiddels verbeterd. Zo zijn er afspraken gemaakt over patiënten die verwezen worden. Ook hebben medewerkers bij Dimence extra scholing gekregen.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is op de hoogte van de situatie van Westendorp, maar grijpt niet in, meldt de EO. Ook na het overlijden van Westendorp doet de Inspectie niet zelfstandig onderzoek. In plaats daarvan beoordeelt ze slechts een onderzoek dat het Deventer Ziekenhuis en Dimence zelf doen naar de gang van zaken en waarover de EO beschikt. In dat onderzoek blijven diverse vragen onbeantwoord.

Uitzending

De vijfde dag wordt donderdagavond om 21:05 uur uitgezonden op Nederland 2

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 november 2011

Scoorde dat ziekenhuis niet ook heel slecht bij de Elsevier ziekenhuis top 100?

brenda

3 november 2011

Wow..........ik heb zelf bordeline (niet in zo'n mate als deze meneer ik functioneer gewoon min of meer :P ) maar heeeeeeel bizar dit verhaal.........ik ben benieuwd naar de docu vanavond.......want het word niet echt duidelijk waarom ie nou niet werd aangenomen in dat ziekenhuis.....hoewel ik vind dat er geen enkel excuus is om iemand niet aan te nemen..........WTF.....

Anoniem

6 november 2011

Dit kabinet doet mee met het dicrimineren van psychiatrische patienten. Dus laat dit trieste geval een veer zijn op de hoed van de schijnheiligen Schippers en Veldhuijzen v. Zanten. Voor hun zijn mensen die psychiatrische hulp nodig hebbeb immers 2erangs burgers. Als je je been breekt hoef je geen eigen bijdrage te betalen, wel als je hulp nodig hebt van een psychiater. Logisch dat een ziekenhuis er conform naar handelt.

Anoniem

13 november 2011

dit is vreselijk vreselijk schandalig!!Inderdaad worden mensen met een psychiatrische handicap vaak behandeld als tweederangs burgers.Binnen de ggz en daarbuiten dus blijkbaar ook.Psychiatrische instellingen en psychiaters kunnen hun handen ook niet bepaald wassen in onschuld.Het is keiharde buissness die psychiatrie...en in het geheel niet iets waarmee mensen geholpen worden...psychiatrie is een verschrikking en een psychologische oorlogsvoering ten bate van declaraties!!Waarom word hier niet meer ruchtbaarheid aan gegeven!!!!
dit kan toch niet in Nederland??!!!Wel dus...we doen niet onder voor Zuid-Afrika ofzo!

Top