ACTUEEL

Opperrechters VS beoordelen volksverzekering

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is er maandag mee akkoord gegaan omstreden wetsvoorstellen die de Amerikanen een volksverzekering voor hun gezondheid bieden, aan de grondwet te toetsen.

'Gezondheidszorg voor iedereen'

De Democratische president Barack Obama wil met zijn Wet op de Gezondheidszorg alle burgers verzekeren. Zijn plannen stuiten op fel verzet. De Amerikaanse politiek worstelt al decennia met 'gezondheidszorg voor iedereen'.

Verkiezingscampagne

Aangenomen wordt dat de opperrechters de wetgeving waarschijnlijk vanaf maart behandelen en dan in juli uitspraak doen. Dat is enkele maanden voor de presidentsverkiezingen van november. Daarmee staat vast dat de kwestie een vooraanstaande rol in de verkiezingscampagne gaat spelen.

Volgens tegenstanders is de verplichte ziektekostenverzekering voor Amerikanen in strijd met de grondwet. Dat zou in strijd zijn met het individuele recht op vrijheid.

Goedkeuring congres

Het Congres keurde in maart vorig jaar de omstreden zorgwet na felle discussies goed. Hierdoor krijgen voor de eerste keer in de geschiedenis bijna alle Amerikanen een ziektekostenverzekering. De verplichte zorgverzekering was topprioriteit voor Obama. Het was de meest ingrijpende verandering in de Amerikaanse gezondheidszorg in bijna 50 jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top