ACTUEEL

Website voor allochtone meisjes in de put

Website voor allochtone meisjes in de put

Allochtone meisjes die het leven niet meer zien zitten, kunnen vanaf vrijdag terecht op een speciale website: www.jestaatnietalleen.nl. Die moet ze helpen hun problemen te overwinnen. De site is een initiatief van kenniscentrum Movisie en een aantal websites voor allochtone jongeren: Marokko.nl, Hababam.nl en Indianfeelings.nl. Dat maakten zij vrijdag bekend.

Depressie

Reden voor de website is dat uit onderzoek is gebleken dat zelfmoordneigingen relatief vaak voorkomen onder sommige groepen allochtone meisjes. Volgens de initiatiefnemers is depressie vaak een oorzaak van zelfmoord bij allochtone meisjes, net als bij autochtone. Bij Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meiden speelt echter ook vaak mee dat zij weinig bewegingsvrijheid hebben.

Zelfmoordneigingen

Op de website kunnen de meisjes allerlei informatie vinden: hoe suïcidaal gedrag ontstaat, wat je eraan kunt doen en waar je hulp kan krijgen. Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meisjes hebben meegeholpen bij het bedenken van de site.

Uit onderzoek uit 2009 bleek dat zelfmoordpogingen relatief vaak voorkomen bij Turkse en Surinaams-Hindoestaanse meisjes. Een sociologe van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam nam ongeveer 5000 middelbare scholieren uit Rotterdam onder de loep. Bijna een op de vijf Hindoestaanse en een kleine 15 procent van de Turkse meisjes had ooit een zelfmoordpoging gedaan. Bij de Nederlandse meisjes was dit een kleine 10 procent. Marokkaanse meisjes (6,2 procent) bleken juist minder vaak een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

Politiek

Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft eerder ook al aan de bel getrokken over het aantal zelfmoorden onder allochtone meisjes. Ze wil nu van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) weten of zij wel de precieze omvang van het probleem in beeld heeft. Arib is bezorgd dat veel hulpinstanties, zoals in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, nog steeds niet in staat zouden zijn om de meisjes adequate hulp te bieden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

vdCjVmlT

17 april 2012

het helpt te weten dat ie nog steeds die rvneidin heeft. ze speelt in de clip van het liedje it was love . je kunt het vinden op youtube er is namelijk een russische versie die mooier is. als hij homo is dan zou dat wel heel erg zijn hoor!!!

Top