ACTUEEL

Bezoek huisarts om kleine kwaal is laag

Bezoek huisarts om kleine kwaal is laag

Tussen 2006 en 2009 is de vraag naar huisartsenzorg met 17 procent toegenomen. Het aantal mensen dat met een kleine kwaal naar de huisarts stapt is met 5,5 procent relatief laag. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL binnen het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg (LINH).

Relatief zuinig

De Nederlander lijkt zuiniger met huisartsbezoek vanwege een kleine kwaal dan Brit en de Noor. Zo suggereren Britse huisartsen dat 39 procent van hun tijd eraan opgaat. Ander Brits onderzoek wijst op 7 procent van de consulten. Noors onderzoek ziet 28 procent van de consulten vanwege kleine kwalen, die 18 procent van de tijd van huisartsen in beslag nemen.

Zelfzorg

Kleine kwalen, zoals insectenbeten, schaafwonden en huidschimmels, kunnen meestal met een zelfzorgmiddel worden verholpen of verdwijnen vanzelf. NIVEL-programmaleider Joke Korevaar lost meer zelfzorg de werkdruk van de huisartsen niet op. Meer zelfzorg bij kleine kwalen kan volgens haar hooguit een kleine bijdrage leveren om de belasting van de huisartsen terug te dringen. “De omvang van het aantal bezoeken aan de huisarts vanwege een kleine kwaal is beperkt, 5,5 procent van het totaal”.

Voorlichting

Ook kan niet gezegd worden dat mensen de huisarts onnodig bezoeken, al verliet bijna de helft van de patiënten met een kleine kwaal de praktijk zonder recept of verwijzing: “Vaak weten we pas achteraf dat het een kleine kwaal was die vanzelf overging. Patiënten zouden wel beter voorgelicht kunnen worden om dit soort kwalen zelf te kunnen herkennen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van zorg en de functie van de huisarts om gerust te stellen of advies te geven”, aldus Korevaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top