ACTUEEL

IGZ verbiedt eenzame opsluiting in GGZ

IGZ verbiedt eenzame opsluiting in GGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat GGZ-instellingen vanaf volgend jaar geen cliënten meer opsluiten in de isoleercel. Dat heeft de inspectie donderdag bekendgemaakt.

Separeren terugdringen

De instellingen voor geestelijke gezondheidszorg hebben de afgelopen jaren geprobeerd het aantal keren dat cliënten gesepareerd worden, drastisch naar beneden te brengen. Uit onderzoek van de IGZ is gebleken dat dat niet is gelukt.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 18.000 patiënten in de GGZ gesepareerd. Separeren wil zeggen dat cliënten afgezonderd worden van anderen. Er bestaan verschillende vormen van separeren: vrijwillig of onvrijwillig, voor kortere of langere tijd, begeleid of in eenzame opsluiting. Aan die laatste vorm wil de inspectie een einde maken.

24-uurs toezicht

De enige uitzondering hierop is als er 24-uurs toezicht is. Instellingen moeten er ook voor zorgen dat het isoleren zo kort als mogelijk duurt.

GGZ Nederland liet woensdag al weten dat de regels voor het gebruik van de isoleercel in psychiatrische instellingen vanaf volgend jaar strenger worden.

'Nep-besluit'

Lea Bouwmeester van de PvdA reageert teleurgesteld: "Ze doen alsof eenzame opsluiting niet meer mag. Dat is niet zo. De echte boodschap is: eenzame opsluiting mag, als er maar een camera hangt. En 4 jaar geleden was al toegezegd dat eenzame opsluiting niet mocht, tenzij er een camera zou hangen. Dus, iedereen doet zijn plas en alles blijft zoals het was."

Het is heel bar dat na vier jaar druk vanuit de Kamer, de isoleercel nog veel te vaak wordt gebruikt. ,,We zijn en blijven koploper opsluiten van Europa'', klaagt het Kamerlid.

'Too little, too late'

De voorstellen die GGZ Nederland doet zijn volgens haar 'too little, too late!'; te gering en te laat dus bovendien. "Er zijn instellingen die het gebruik van de isoleercel tot nul hebben gereduceerd. Het kan dus wel, neem daar een voorbeeld aan", aldus Bouwmeester. (ANP)

Community Vrijheidsbeperking

Discussier mee over dit onderwerp in de community Vrijheidsbeperking, in samenwerking met Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 december 2011

wat een fake oplossing..als die camera er maar op staat dan mag deze barbaarse traumatiserende mishandeling nog steeds gedaan worden?Dan veranderd er niets.Meestal is dat "cameratoezicht" er al,maar in de praktijk betekend dat, dat de camera aanstaat,maar er of helemaal niet naar gekeken wordt,of wel,maar dat weet je als opgesloten patient nooit,omdat er totaal niet gereageerd wordt op wat dan ook,niet op angstig huilen en roepen,niet op noodsignalen,helemaal nergens op...!!Ervaring met ggz assen opname gesloten,met veel geweld onnodig opgesloten,met flinke kwetsuren en blauwe bloeduitstortingen uit die opname gekomen..als iemand een hart-aanval krijgt bv in die cel,word er ook niet gereageerd,dat is dus waarom clienten soms sterven in zo'n cel.En ggz assen maar liegen en frauderen om alles wat daar gebeurd in het verborgene te houden...Er werken daar werkelijk psychopatische mensen!die ene die ontslagen is...is het topje van de ijsberg..over ijsberg gesproken..dat is ggz Drenthe wel...ijs en ijskoud en koelbloedig de vreselijkste dingen met mensen uitspoken!!

Anoniem

11 december 2011

De enigste oplossing is echt afschaffen van die isoleerhellen,zodat ze het niet meer kunnen doen.Zolang die dingen bestaan wordt het gedaan,wordt er misbruik van gemaakt...en worden mensen voor het leven kapot gemaakt.

Top