ACTUEEL

Landelijk schakelpunt maakt toch doorstart

Er komt toch een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), zonder dat de overheid daarbij is betrokken. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn tot afspraken gekomen die een doorstart van het EPD mogelijk maken.

De gemaakte afspraken bieden Nictiz een aantal extra zekerheden die een basis vormen voor een doorstart. Zo hebben zorgverzekeraars voldoende garanties gegeven voor de financiering van de technische infrastructuur. Deze vormen met de akkoordverklaringen van de aangesloten zorgverleners voor voldoende financiële zekerheid. Verder is afgesproken dat de gegevensuitwisseling in het doorstartmodel plaatsvindt binnen al bestaande, regionale samenwerkingsverbanden. 

Vereniging van Zorgaanbieders

De organisaties richten een Vereniging van Zorgaanbieders op die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens, zo schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer donderdag. Schippers is niet betrokken bij het plan, maar stelt eenmalig wel ruim 2 miljoen euro beschikbaar om regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven. 1,5 miljoen daarvan is voor het openhouden van het klantenloket tijdens de overgangsperiode.

Op verzoek van de Tweede Kamer riep de minister de betrokken partijen op het eerder vastgelopen overleg over het EPD te hervatten. Het College Bescherming Persoonsgegevens bekijkt de plannen op veiligheid en privacy. Voor het waarborgen van de privacy van de patiënt vormen de eisen van het College Bescherming Persoonsgegevens het uitgangspunt. Zorgverleners blijven het EPD gebruiken, de patiënten wordt om toestemming gevraagd en zij kunnen aangeven of hun gegevens landelijk mogen worden gebruikt.

Eerste Kamer

Schippers denkt dat de nu gevonden oplossing tegemoetkomt komt aan de uiteenlopende opvattingen van Tweede en Eerste Kamer. De Eerste Kamer haalde eerder dit jaar een streep door de elektronische uitwisseling van medische gegevens omdat dat niet veilig genoeg zou gebeuren. De Tweede Kamer wilde wel een EPD en vindt uitwisseling van belang voor de patiënt.

NPCF

Eindelijk kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld, reageert Wilna Wind, directeur NPCF. Zij vindt het belangrijk dat toestemming van de patiënt nodig is voordat zijn gegevens kunnen worden uitgewisseld. De NPCF begint volgend jaar een project dat ertoe moet leiden dat straks iedereen die gebruik maakt van de gezondheidszorg, toegang heeft tot een persoonlijk gezondheidsdossier. Wind: “Patiënten zijn als het aan ons ligt niet meer afhankelijk van de artsen om hun toegang te geven tot de eigen medische gegevens.” (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top