ACTUEEL

Verdubbeling MRSA-gevallen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren steeds vaker te maken gehad met een MRSA-uitbraak. Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling van het aantal gevallen plaats. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en Maastricht UMC+ dat is gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection.

MRSA in de huisartsenpraktijk

Anders dan in ziekenhuizen, komt MRSA vooralsnog niet voor in huisartsenpraktijken. De oorsprong van MRSA ligt dus niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patiënten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patiënten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen. NIVEL-onderzoeker Gé Donker: “Dat wij geen MRSA vinden in de huisartsenpraktijk laat zien dat de MRSA-uitbraken in de ziekenhuizen zich daarbuiten niet hebben verspreid. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet dat dit nooit zou kunnen veranderen. Om resistentie te voorkomen moeten huisartsen antibiotica beperkt blijven voorschrijven.”

Resistentie

Bijna een kwart van de Nederlanders draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich, de antibioticagevoelige variant van de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus). Bij sterk verzwakte patiënten kan de bacterie een dodelijke infectie veroorzaken. Voor het onderzoek zijn bijna 2700 random patiënten onderzocht, waaruit bleek dat tweederde van de stafylokokkenstammen in de huisartsenpraktijk resistent is tegen penicilline en amoxicilline. “Deze antibiotica zijn dus nauwelijks meer zinvol bij zulke infecties”, aldus Donker. “Huisartsen gebruiken ze bij S. aureus-infectie daarom ook niet meer.” Voor andere antibiotica zijn de meeste S. aureus-stammen echter nog wél gevoelig.

Neuswat

Het onderzoek werd uitgevoerd in zeventien huisartsenpraktijken van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations Nederland van het NIVEL en tien andere huisartsenpraktijken. De huisartsen namen een ‘neuswat’ af bij in totaal 2691 patiënten die niet vanwege een infectie hun spreekuur bezochten. In het bacteriologisch laboratorium van het Maastricht UMC+ werden de ‘neuswatten’ onderzocht op S. aureus en de gevoeligheid voor verschillende antibiotica.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top